Dame Fortitia

Annelies Verlinden was de verrassing van de regering. Onbekend, onervaren en onverkozen maar wel direct op hét gezagsdepartement Binnenlandse Zaken gepiloteerd.

Ze speelt graag de harde tante. En juriste. Als eindverantwoordelijke voor de binnenlandse veiligheid houdt ze de pen van de ontelbare Ministeriële Besluiten die het volk moeten ‘bedwingen’. Fundamentele vrijheden worden met één pennentrek van haar hand beknot. Avondklok, samenscholingsverbod, reisverbod, verplichte winkelsluitingen, thuiswerk, mondmaskerplicht, zelfs begrafenisceremonies en communies … Annelies Verlinden zet er de blok op.

Het parlement wordt nu al maanden buiten spel gezet. Het feit dat ze nooit parlementslid was en dus elke parlementaire reflex ontbeert, maar ook haar bij wijlen arrogante wijze van optreden in de Kamer, versterkt bij velen het ‘leven we nog wel in een democratie?’-gevoel.

Haar Ministeriële Besluiten-parcours verloopt op zijn minst hobbelig. Te late publicatie, onvoldoende informatiedoorstroming naar de lokale besturen en handhavers, foutieve teksten, onduidelijkheden en dubbelzinnige interpetaties, schorsingen door rechtsinstanties… en dan heb ik het nog niet over haar wereldvreemde technocrate-communicatie. Herinner u de kerstuitspraak over politiebezoek aan huis, de wekenlange discussies over de hondenkapsalons, de hilariteit over het binnenplasverbod en de ommuurde tuinsamenkomst (villa wel, rijhuis niet)?

Haar laatste exploten zijn de discussie over de kotbubbel, waar er volgens haar geen enkel probleem is, maar volgens Onderwijsminister Weyts, haar eigen voorzitter Coens en Minister van Jeugd Dalle wél, en haar reprimande tav Dries Van Langenhove en diens gereis naar Parijs. Volgens De Standaard (!) heeft Van Langenhove haar Ministrieel Besluit niet overtreden, volgens Verlinden wel. Wie kan er nog aan uit?

Ze zegt nu al maanden met een Pandemiewet te komen. Door het herstel van de parlementaire democratie kan ze zo als juriste terug onder de (deftige) mensen komen. Maar wat stelt ze in feite voor? Dat het parlement bij een pandemie al haar bevoegdheden direct terug afstaat aan de regering. Je moet maar durven.

Binnenlandse Zaken is een moeilijk departement, niemand doet dit zonder fouten, zeker niet in crisistijden, maar haar parcours is te stuntelig om hovaardig rond te lopen. Voetjes op de grond duurt meestal het langst.

Prettige werkdag, beste mensen, hou het gezond,

Theo

PS: Aan de justite-instanties die zich graag bezig houden met de laatste stunts van de aandachtszoekers van het VB, zijn er geen andere prioriteiten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s