Gezinshereniging: Mooie overwinning

Deugddoend migratienieuws!

Na jaren aanslepende juridische gevechten wordt een belangrijke migratiehervorming die ik doorvoerde eindelijk juridisch aanvaard.

Lees even mee:
Op 4 mei 2016 slaagden we erin om de inkomensvereiste voor gezinshereniging aan te scherpen, door in de wet te verduidelijken dat uitkeringen niet langer mogen meetellen in de berekening van het vereiste inkomen om een persoon van hier te laten overkomen van het buitenland.

Wat telt niet mee: alle vormen van financiële maatschappelijke dienstverlening door een OCMW, leeflonen, de kinderbijslagen en de sociale toeslagen daarbij. Wat telt wel mee? Zelf opgebouwde pensioenrechten uiteraard, wat logisch is, maar helaas ook een werkloosheidsuitkering, waartoe ons land verplicht is door de veel te lakse Europese gezinsherenigingsrichtlijn, maar enkel wanneer aangetoond is dat de Belg hier actief werk zoekt.

Maar die wet was nog maar afgekondigd of er kwamen al beroepen tegen logische weigeringen van visa gezinshereniging, met de bedoeling om de wet zelf te gaan uithollen. Zo oordeelde de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen op 21 februari 2020 dat de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) wél moet meetellen in de berekening. Dit gaat nochtans over een vorm van sociale steun aan bejaarden, die integraal uit overheidsmiddelen komt en die dus 100 % maatschappelijke solidariteit is. Gelukkig ging DVZ in beroep en bekwam het nu een arrest van de Raad van State in verenigde kamers die de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen terug floot en onze visie hierover bevestigde.

Zo zie je maar dat het telkens trekken en sleuren is voor de minste verstrenging én dat de kous nog niet eens af is eens de wet is aangepast, omdat het juridische gevecht dan nog maar echt begint. We hebben ondertussen een hele resem nieuwe wetsvoorstellen ingediend om gezinshereniging strikter te maken. Dat is absoluut noodzakelijk, want gezinshereniging blijft het meest omvangrijkste migratiekanaal.

Ik houd jullie op de hoogte.

Theo

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s