Over de krekel en de mier

Terwijl deze Paarsgroene regering zich historisch ‘vet’ zet met 20 regeringsleden, 7 vicepremiers en een recordaantal kabinetsleden – sterrenchefs incluis – en de bollenwinkel van de politieke benoemingen terug op volle kracht draait, deelt de liberale Staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker koud mee dat de bevolking ‘nog minstens 10 jaar de broeksriem moet aanspannen’.

De coronafactuur loopt op.
België stevent af op een tekort van 29 miljard (!) euro in 2021. Sommige crisismaatregelen zijn noodzakelijk én tijdelijk, denk aan de tijdelijke werkloosheid of steun aan de horeca, maar andere zijn structureel en worden nu mee tussen de vele dossiers door getrokken.

Één van die sluikse maatregelen is – naast de invoering van Europese belastingen (zie mijn vorige posts) – de structurele verhoging van de bijdrage aan de Europese Unie. Ondanks het feit dat deze supranationale organisatie zelfs nog niet afdoende vaccins besteld krijgt, zal België er vanaf nu 1 miljard euro meer aan bijdragen (van 3,3 naar 4,3 miljard € per jaar). Geld dat voornamelijk naar de grote agro-industrie blijft gaan. We betalen ons blauw aan Oost- en Zuid-Europese massalandbouw die onze eigen Vlaamse boeren plat concurreert.

Naast de structurele verhoging aan de werking van de EU, met als enige troost haar hoofdzetel in Brussel, staat België ook garant voor maar liefst 17,5 (!) miljard euro van het Europese coronacrisisfonds van 750 miljard. Het geld vloeit opnieuw hoofdzakelijk naar Zuid-Europa. De Vlamingen krijgen er naast de klassieke Noord-Zuid transferunie die België is, een Europese Noord-Zuid transferunie bij.

En of ons geld er welkom is…
De socialistische regering in Spanje kondigde deze week aan dat ze begint experimenteren met de vierdaagse werkweek met loonsbehoud. Daarnaast willen de Spanjaarden een algemeen basisinkomen invoeren. De Italianen willen de belastingen fors doen dalen en de Fransen willen de noodzakelijke pensioenhervorming uitstellen.

Deze geldinjectie is het ideale infuus-excuus om noodzakelijke hervormingen nog maar eens uit te stellen.

De Britten gingen nogal eens iets meemaken met die Brexit. Wat zouden ze bloeden. Guy Verhofstadt ging er voor zorgen. Intussen zijn ze ontkomen aan de nachtmerrie van zowel de Europese belastingen als de structurele EU transfer- en schuldenunie, hebben ze de soevereiniteit over hun grenzen terug – de Britse versie van het Australisch model komt eraan – en tonen ze de EU hoe je je bevolking wél snel en efficiënt vaccineert.

Moet ik erbij vermelden dat de Brexit er kwam nadat het volk zich bij referendum uitgesproken had, terwijl er in het groots aangekondigde debat over de ‘Toekomst van Europa’, amper plaats is voor burgerinspraak. Uit schrik?

EU, we need to have a talk.

Prettige zondag, geniet van de ☀️

Theo

PS: Collega Sander Loones heeft onze kritieken in de Kamer prachtig gebracht, maar geen enkel medium pikte het op. Deel dit zelf en informeer de mensen.

PPS: De Belgische paarsgroene regering staat vet, maar echt niemand verslaat de Brusselse paarsgroene regering. Brussels Minister-President Vervoort telt maar liefst 82 kabinetsmedewerkers. Ter vergelijking, Vlaams Minister-President Jan Jambon telt er 41.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s