Wie gaat dat betalen?

Het economisch herstel en het herstel van de Belgische overheidsfinanciën slabakken ten aanzien van onze buurlanden, zo kopte zakenkrant De Tijd eerder deze week. Dit was net voor de afkondiging van de derde lockdown op 1 jaar tijd. De kloof dreigt dus nog groter te worden.
Opnieuw zullen vele miljarden euro extra uitgegeven worden om de komende 4 weken onze economie te onderstutten. Het begrotingstekort voor 2021, geschat op -33 miljard euro, zal zo verder oplopen. Het record van -44 miljard in het rood van 2020 komt zo in het vizier. Een kleine 90 miljard euro op 2 jaar tijd foetsie. Wie gaat dat ooit terugbetalen?

Naast de crisisuitgaven draait deze paarsgroene regering ook structureel de geldkraan wagenwijd open. Elke budgettaire orthodoxie is gesmolten als sneeuw voor de zon. Het begon met zichzelf de vetste regering qua aantal regeringsleden en kabinetshofhouding toe te bedelen en het stopt sindsdien niet.

Een summiere selectie van enkel de afgelopen week:
—> Akkoord met de defensievakbonden: lonen militairen worden gelijkgeschakeld met lonen politie. Kostprijs blijft – ondanks mijn herhaaldelijk aandringen – onbekend, maar dit kost minstens vele tientallen miljoenen extra per jaar.
—> De 100 miljoen voor de bouw van twee nieuwe hypermoderne kazernes ging betaald worden van het Europese Green Deal Fonds maar is van dat lijstje geschrapt. Reactie Minister Dedonder: ‘Oh, geen probleem, het zal dan wel betaald worden vanuit de Belgische begroting.’
—> Staatssecretaris Mahdi kondigde gisteren een ‘historische injectie in de asieldiensten’ aan, naast zijn recordbedrag voor asielopvang van 427 miljoen euro voor 2021, zal hij vele structurele miljoenen steken in extra personeel voor de asieldiensten;
—> Minister Dedonder werft recordaantallen nieuwe militairen aan (zónder fysieke testing). Ook op vlak van politie en justitie komen er forse versterkingen die vele tientallen miljoenen extra per jaar kosten;
—> Staatssecretaris Mahdi kondigde gisteren in de commissie aan dat het aantal magistraten van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen nog maar eens verhoogd wordt. Opnieuw extra structurele uitgaven. Doe eerst eens een degelijke werklastmeting.

De natuurlijke reflex van paarsgroen is om elk probleem te beantwoorden met meer personeel en meer geld. Klassieke linkse concepten die we in Zuid-Europa al vele jaren kennen. Er is weinig zo verslavend als het overheidsinfuus. De liberalen mogen dan wel de premier leveren, het socialisme heeft onmiskenbaar de ideologische overhand. Dat ze een onbekend en onverkozen politiek lichtgewicht als Eva De Bleeker op de post van Begroting hebben gezet, zegt veel. Dat ze Begroting zelfs geen ministerspost waardig achten, maar enkel een klein staatssecretariaat, onderstreept het beperkte belang van een correcte financiële huishouding.

De coronacrisis komt op dat vlak als een cadeau uit de hemel vallen. De perfecte dekmantel voor de ‘retour au coeur’ van de PS. Want zeg eens eerlijk, wie begint er nu te zagen over begroting en overheidsfinanciën tijdens de grootste crisis sinds Wereldoorlog II? De klassieke media alvast niet. Er lijkt geen kat van wakker te liggen. Bien joué van Magnette en co.

En wat dan met de begroting en de hoogoplopende staatsschuld?
‘Die is er ooit zo gekomen, die zal ooit zo wel verdwijnen.’ zei PS minister Guy Mathot ooit. PS voorzitter Paul Magnette pleitte recent voor een grote reset van de schuld. Gewoon alle schuld schrappen en terug op 0 beginnen.

Dat dit zal leiden tot hyperinflatie en zware instabiliteit met een nieuwe bankencrisis tot gevolg, raakt zijn kiezers in Charleroi, Mons en Molenbeek misschien niet direct. Maar zoals bij elke crisis zijn het op het einde van de rit vaak de zwaksten die de dupe zijn. Dat men dat in de Wetstraat maar niet vergeet.

Prettig weekend,

Theo

PS: Ik deed ooit de gevleugelde uitspraak: ‘Met begroting win je geen verkiezingen.’ Dat betekent natuurlijk niet dat je alles op zijn beloop moet laten.
PPS: Ook de Vlaamse regering moet de knip op de buidel houden. Minder subsidies, meer investeringen. Plus est en nous.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s