Het Britse model

Vorige week hield de conservatieve Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel een fantastische toespraak in het Britse Lagerhuis.

Nu de Brexit voltooid is, en de Britten de controle op hun grenzen herwinnen, heeft ze een ambitieus migratieplan. Het is een copy paste van het Australisch model. Het model dat ik al jaren bepleit, waarover ik twee boeken schreef en dat de énige uitweg is uit de illegale migratiechaos die ons continent al zovele jaren teistert.

De paarsgroene regering en Staatssecretaris Mahdi weigeren mee te stappen in dit plan maar blijven vastzitten in het heilloze ‘asiel aanvragen na een illegale reis’. Meer nog, Mahdi reageerde dat de UK dit plan niet kan of mag uitvoeren en dat België hier actief zal tegenwerken door de duizenden illegale boot-, trein- en vrachtwagenmigranten niet terug te nemen. Sammy Mahdi zei hierover letterlijk: ‘De Britten kunnen transmigranten niet zomaar terugsturen naar België. Een eenzijdig terugkeerakkoord, daar werk ik niet aan mee. Ze kozen ervoor uit de EU te stappen en kunnen dus niet blijven rekenen op Europese solidariteit.’ Ik verschoot van zo een aanmatigend en geborneerd toontje. De Britten tonen met hun vaccinatiestrategie nochtans aan dat de slechte verliezers aan deze kant van het Kanaal zitten.

Het plan van Patel is het enige dat de asielchaos op termijn zal doen oplossen. Consequent iedereen terugnemen. Enkel zo zullen die illegale transitmigranten stoppen met afreizen en breken we het businessmodel van de miljardenindustrie die de mensensmokkel geworden is door de lafheid van de Europese leiders.

Hier de vertaalde tekst van Patel’s toespraak:

‘De kern van het Nieuwe Plan voor Immigratie is een simpel principe: eerlijkheid.

Toegang tot het asielsysteem van het VK zou moeten gebaseerd zijn op noodzaak en niet op de mogelijkheid om mensensmokkelaars te betalen.

Ten eerste zullen we een veilige opvang aan mensen in nood blijven aanbieden– zo willen we de ondersteuning voor degenen die via veilige en legale routes aankomen versterken.

Indien mensen illegaal vanuit een veilig land binnenkomen, zullen we hun claim als onontvankelijk beschouwen. Daarenboven zullen we ons best doen om diegene weg te sturen die illegaal het VK binnen kwamen nadat ze eerst door een veilig land hebben gereisd waar ze asiel hadden kunnen en moeten aanvragen.

In 2019 waren er meer dan 32.000 pogingen om het VK illegaal binnen te komen. In 2020 kwamen 8.500 mensen via een klein bootje binnen. 87% daarvan waren mannen en 74% van hen was tussen de 18 en 39 jaar oud.

We moeten ons dus de vraag stellen: waar zijn die kwetsbare vrouwen en kinderen die dit systeem moet beschermen?

Ten tweede, willen we nieuwe maximale levenslange gevangenisstraffen voor mensensmokkelaars en hun bemiddelaars.

Nieuwe regels om gewetenloze mensen te stoppen die zich voordoen als kinderen.

Ten derde, zullen we proberen diegene die geen recht hebben om in het VK te zijn snel weg te halen.

Iets wat mij ook frustreert is de fundamentele oneerlijkheid die advocaten mij vertellen:

Ons rechtssysteem is te lang misbruikt.

Bijna driekwart van de migranten in detentiecentra bracht op het allerlaatste moment nieuwe claims, aanvechtingen of andere problemen naar voren. Acht op de tien daarvan werden uiteindelijk geweigerd als geldige redenen om in het VK te blijven.

Genoeg is genoeg.’

Een gedachte over “Het Britse model

  1. De Britten beginnen klaar te zien, wel veel te laat. Nu “Europa” (waar de meeste Europeanen tegen zijn) nog. Daarom durft men het niet aan om een referendum op te starten. “Europa” zou niet langer bestaan!

    Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s