Het Parlementair métier

‘Moeten parlementsleden een ingangsexamen afleggen?’

Volgens filosoof Jean-Paul Van Bendegem wel. Anderen pleiten dan weer voor het verloten van parlementszetels.

In een parlementaire democratie verkiest het volk haar volksvertegenwoordiging. Deze keuze komt haar soeverein toe. Elke maatregel (verloting, ingangsexamen…) die deze keuze belemmert, druist in tegen onze Grondwet. Het zijn dus niet meer dan luchtballonnetjes. Neen, we gaan geen zetels verloten en neen er komen geen ingangsexamens.

Wist je trouwens dat er nu al bijna geen arbeiders in het parlement zetelen? Bart Nevens was de enige op 124 in het Vlaams Parlement en Werner Janssen zowat de enige op 150 in de Kamer. Twee partijgenoten die vaak meer gezond verstand etaleren dan heel wat van hun universitair geschoolde collega’s.

Wat ik persoonlijk wél vind is dat te veel parlementsleden het parlementair métier onvoldoende onder de knie hebben. Zwijgakkoorden zoals in het Vlaams Parlement, waarbij individuele initiatieven sterk beperkt worden, helpen daarbij natuurlijk niet.

Wat betekent het om een goed volksvertegenwoordiger te zijn?

Voor mij bestaat dit uit vier hoofdopdrachten:
1/ Dagdagelijkse representatie:
een goede volksvertegenwoordiger laat zich zien. Onder de bevolking komen is zo belangrijk;
2/ Lokale en regionale binding: een goede volksvertegenwoordiger kent zijn/haar streek en de gevoeligheden;
3/ Controle op de regering: élke volksvertegenwoordiger, oppositie én meerderheid, heeft tot taak de uitvoerende macht, de regering, te controleren. Dit gebeurt door dossiers in te studeren en de regering te ondervragen.
4/ Wetgevende macht: elke volksvertegenwoordiger is ook wetgever. Dit betekent dat hij of zij verantwoordelijk is voor het afleveren van heldere en duidelijke wetgeving waarmee de uitvoerende macht, via de administratie, aan de slag kan en die de rechterlijke macht kan laten toepassen bij conflicten.

Is de kwaliteit van onze parlementaire vertegenwoordiging ondermaats?

Veralgemenen is dwaas, maar ik moet in die 20 jaar Wetstraat toch vaststellen dat de derde en vierde hoofdopdracht vaak voor verbetering vatbaar zijn. Te veel parlementsleden laten zich, bij een antwoord vanuit de regeringsbanken, met een kluitje in het riet sturen. Doorvragen is de boodschap. Desnoods in 3, 4, 5 vervolgvragen. De onderste steen moet boven komen.

Naast het controlerende is er het wetgevende werk. Met onze partijwerkgroep Asiel & Migratie komen we nu al 20 maanden elke week woensdagochtend samen om te werken aan goede vragen en voorstellen. Ik ben als voorzitter van de werkgroep best trots op ons werk. We hebben al 30 wetgevende initiatieven ingediend. Niemand deed het ons ooit voor.

Heel wat mensen vragen me: ‘Theo, wat doe je eraan? Theo, doe er iets aan!’ In de oppositie is dat moeilijk. De manier waarop we als grootste partij van het land en ik als grootste stemmentrekker van de 150 Kamerleden, aan de kant werden geschoven is grof en zuur. Maar door in de oppositie hard te werken kan je ook daar mee aan de kar trekken en de richting mee proberen bepalen.

Een onheus ticket voor de oppositiebanken mag je ervan niet ontslaan je werk te doen, élke dag opnieuw. Daar worden we goed voor betaald.

Prettige dag,

Theo

PS: Onze partijwerkgroep Asiel en Migratie bestaat uit een vijftiental parlementsleden en medewerkers over de verschillende bestuurniveaus (Europees, Kamer, Vlaams Parlement) waaronder Yoleen Van Camp Darya Safai @ChristopheDhaese Maaike De Vreese Assita Kanko Nadia Sminate Koen Metsu Joren Vermeersch Evelien Barbieux Peter Mendonck Guy Uyttersprot Jeroen Van de Water Nele De Martelaere Bert Deleersnijder Pieter-Jan Verhoye … bedankt voor de fijne samenwerking! 👍

PPS: Eén van de redenen waarom ik geen of amper vragen in de plenaire vergadering stel is omdat ik het een vreselijk theater vind. Geen enkele minister antwoordt daar ooit op de vragen die het parlement stelt. Ze lezen er gewoon het antwoordje voor dat kabinet/administratie klaarmaakte. Ik laat dat slecht theater graag aan me voorbij gaan. Erger is ergernis.

PPPS: Geef me dan maar het parlementaire werk in de Kamercommissies. Hoewel er minder media-aandacht voor is, kan je daar de regeringsleden wél in het nauw drijven en doorvragen tot ze met de mond vol tanden staan.

Een gedachte over “Het Parlementair métier

 1. Mooi werk !

  Bij één puntje heb ik toch een bedenking:
  Ik citeer: [De manier waarop we als grootste partij van het land en ik als grootste stemmentrekker van de 150 Kamerleden, aan de kant werden geschoven is grof en zuur.]
  Dat is toch wat de NVA óók van plan is met het Vlaams Belang, ook verkozen door het volk? Bepaalde NVA-kopstukken verkondigen nu al dat ze NIET samen werken met het Vlaams Belang. Dan doet de NVA toch hetzelfde als deze onbekwame regering? Hoe kan er verandering komen als de NVA eveneens de grootste partij uitsluit?
  De enige oplossing die ik zie, is overlopen naar het Vlaams Belang. Sorry! Vlaams Belang stemmers zijn geen racisten, ze willen verandering in bepaalde wereldvreemde situaties. Vandaar dat die partij steeds groter wordt. In plaats van steeds “racisten!” te roepen, zouden veel politici beter eens echt luisteren naar het volk.

  Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s