De Iran-deal

Sinds enkele dagen opereert ons fregat Leopold I in de straat van Hormuz. Een belangrijke zeestraat tussen Iran en het Arabische schiereiland.

Onze militairen verzekeren er, in het kader van de Europese EMASOH operatie, de goede doorgang van zeeschepen en moeten het immer agressieve Iran op afstand houden. De operatie kwam er nadat Iran vorig jaar enkele internationale zeeschepen, waaronder een Britse olietanker, kaapte.

De spanningen met het Ayatollah-regime van Iran lopen de laatste dagen hoog op nadat de Israëlische geheime dienst een geslaagde cyberaanval lanceerde op de nucleaire installaties van Iran. Iran blijft er alles aan doen om zo snel mogelijk een kernmogendheid te worden en aartsvijand Israël doet er op haar beurt alles aan om dat te verhinderen. De gevaarlijkste job ter wereld? Iraans atoomwetenschapper.

De internationale relatie met Iran staat voor beslissende weken nu de Biden administratie Obama’s Iran-deal nieuw leven in wil blazen. Ook de EU huppelt achter Biden en Iran aan. Vooral Frankrijk hoopt op het herstel van de handelsbetrekkingen. Een markt van 85 miljoen mensen betekent veel geld en investeringen voor de Franse multinationals. Onze flauwe diplomatieke reactie op de zware veroordeling van de Iraanse topdiplomaat Assadi wegens het plannen van een megaterreuraanslag in Europa, moet in dit licht gezien worden. Het is wraakroepend dat er geen enkel diplomatiek gevolg aan gegeven werd. Minstens hadden we hun ambassade moeten sluiten of de Iraanse ambassadeur ons land uitzetten. Neen, integendeel, onze Belgische ambassadeur in Iran moest in Teheran op het matje komen. De wereld op haar kop. Het Iraanse regime lacht ons uit in ons gezicht en voelt zich vooral gesterkt verder dergelijke aanslagen in Europa te plannen en uit te voeren. Deze houding van slapjanus neem ik de paarsgroene regering erg kwalijk.

De invloed van Iran op de internationale verspreiding van het islamisme alsook op de destabilisatie van het Midden-Oosten kan moeilijk overschat worden. Of het nu loopt via hun sjiitische handlangers van Hezbollah in Libanon, via de pro-Iraanse regering in buurland Irak, via de vrienden van Hamas in de Gazastrook of via de pro-Iraanse milities in Syrië… overal hebben de ayatollahs een stevige voet tussen de deur. Wist je dat onze Westerse troepen in Irak steeds vaker het doelwit zijn van raketaanvallen uitgevoerd door milities die trouw zweren aan Grootayatollah Khamenei?

Persoonlijk ben ik voor een harde aanpak van het Iraanse regime. Ik moet hier gewezen President Trump en Premier Netanyahu gelijk geven. Met dit regime doe je geen zaken. De Irandeal is naïef en gevaarlijk. Het risico op het vervaardigen van kernwapens is veel te groot. Van het ogenblik dat ze die hebben, verandert alles. Kijk maar naar schurkenstaat Noord-Korea, daar blijft ook iedereen met de handen af.

Een regimewissel in Teheran moet onze ambitie blijven, niet via een oorlog, wel door een streng handels-, tegoeden- en investeringsembargo en door het interne protest te voeden. Steeds meer Iraniërs komen immers in opstand tegen de islamistische theocratie met haar streng religieuze wetten, overal aanwezige geheime dienst en geloofspolitie. Er zijn weinig volkeren zo fier als het Iraanse volk. Terecht, in Perzië ligt de bakermat van onze beschaving. De regimewissel zal finaal voortkomen uit die fierheid en trots.

Ik wens onze jongens en meisjes van de Leopold I een veilige vaart, een succesvolle operatie en een behouden terugkomst.

Prettige dag, geniet van de zon, ☀️

Theo

PS: Laten we toch ook niet vergeten dat VUB-Professor Djalali nog steeds in een Iraanse kerker zit. Dit gruwelregime gijzelt zonder omzien schepen en mensen en is tot alles in staat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s