Peper en zout

Peper en zout

Beste vrienden,

De afgelopen jaren waren op politiek vlak stormachtig: met hart en ziel 4 jaar gewerkt aan een eerlijker migratiebeleid, ontslag na de Marrakesh-crisis, verkiezingen gewonnen met een persoonlijke monsterscore in Vlaams-Brabant maar nationaal een stevige electorale tik, 16 maanden federale regeringsonderhandelingen finaal zien stranden, minister noch ondervoorzitter, coronacrisis…

Dit zet een mens aan het denken. En twijfelen. Mijn maatschappelijk en Vlaams engagement staan als een huis, maar hoe dit best vertalen? Hoe kunnen we ons doel, een vrij en volwassen Vlaanderen, bereiken? En wat is mijn rol?

De N-VA bestuurt Vlaanderen al 20 jaar. In het begin als juniorpartner en nu 7 jaar als leidende formatie. We hebben bakens verzet, denk maar aan de verplichte inburgering, ons onderwijs of de herbebossing. In Vlaanderen is het goed leven. Maar alles kan beter. En na twee decennia verschijnt er wel eens sleet. België beleeft dan weer een geënsceneerde revival. Alle middelen lijken goed om Vlaanderen in het verdomhoekje te duwen. Zelfs de knoppen van onze democratie schuwt men niet langer. De coronacrisis vormt een wake-up call voor elke vrije burger.

Onze partij kan peper en zout gebruiken, niet omdat onze centrumrechtse koers of strategische positie verkeerd zouden zijn, wel omdat het na 20 jaar gewoon nodig is de boel af te stoffen.

De partijraad besliste gisteren om een nieuw partijcongres te organiseren. In 2023 – en dus 9 jaar na ons succesvolle Confederalismecongres – congresseren we opnieuw samen met onze 40.000 leden. Het wordt de aanloop van het cruciale verkiezingsjaar 2024 waar het erop of eronder wordt voor Vlaanderen.

Voorzitter Bart De Wever vroeg me of ik het belangrijke congresluik ‘Veilig en kordaat Vlaanderen’ voor mijn rekening wil nemen. Dit behelst niet enkel het cruciale identiteitsdebat ‘Wie zijn wij? Wie willen wij zijn?’, maar ook het uittekenen van een echt veiligheidsbeleid voor de toekomst en dit op Defensie, Justitie, Politie, Binnenlandse Zaken… Tot slot laten we het migratie- en integratiethema niet los. Als inclusieve nationalisten mogen we dat nooit doen. Het gemeenschapsvormend denken vormt immers de ideologische voedingsbron van ons politiek handelen.

Ik heb ‘Ja’ gezegd op Bart’s vraag en beloof jullie mijn peper en zout niet te zullen vergeten.

Ik houd jullie op de hoogte. Kan ik op jullie steun rekenen?

Prettige zondag!

Theo

Foto: Christophe De Muynck

Een gedachte over “Peper en zout

 1. Beste Theo,

  Normaal kan je op mijn steun rekenen. Die steun krijg je van mij al jaren. Maar je doet dit niet alleen. Er is zoiets als de “partij”. En blijkbaar verkondigt die partij dat ze – net als de onverkozen en onbekwame regering – NIET wil samenwerken met het democratisch verkozen Vlaams Belang. Dan kiest de NVA dus om mee te lopen met de huidige, bedenkelijke regering. Of om opnieuw in de oppositie te zitten.
  Als jouw partij beslist om niet te willen samenwerken met het democratisch verkozen Vlaams Belang, dan kiest die partij voor de huidige stand van zaken. Dan kan ik jou helaas niet langer steunen, hoe graag ik het ook zou willen. Ik vind dit ook zeer spijtig voor Zuhal Demir, een zeer bekwame en oprechte dame.
  Er moet echter – naar mijn visie – dringend verandering komen in de hypocrisie en politieke “correctheid”.
  Misschien moet de NVA daar eens grondig over nadenken, of het zou kunnen dat de NVA in 2024 niet meer val tel is (lees: te klein geworden is).
  Of misschien moeten we het kiessysteem aanpassen. In plaats van per lijst te stemmen, rechtstreeks op personen stemmen. Dan zouden we over de partijgrenzen heen, voor de meest bekwame personen kunnen stemmen. De voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat de verkozen personen ook werkelijk zetelen.
  We zouden ook de blanco- en (“ongeldige”) proteststemmen kunnen meetellen. Blanco en ongeldige stemmen, veroorzaken op die manier lege zetels. Zo zouden we een onbekwame regering of onbekwame, graaiende politici kunnen wegstemmen.
  Dat zou pas echt democratisch zijn!

  Fijne zondag !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s