Externe audit DVZ: un train qui cache un autre

Paarsgroen bestelt een externe audit van de Dienst Vreemdelingenzaken. De zoveelste, terwijl de vorige aanbevelingen onder meer rond digitalisering nog steeds onderaan een kast liggen. Goede aanbevelingen, maar geen geld om ze door te voeren.

DVZ moet zowat de meest gecontroleerde overheidsdienst zijn. Zowel de hoofdzetel als de buitendiensten (gesloten centra voor illegalen) kenden de afgelopen jaren de ene controle, inspectie en audit na de andere.

Op zich kan je niets tegen externe controle hebben, maar er is meer aan de hand. Links wantrouwt DVZ al decennialang. DVZ ontstond ooit vanuit de Staatsveiligheid en dat enkel feit van een halve eeuw geleden, volstaat om de ambtenaren van DVZ verdacht te maken. Dat de opengrenzenlobby dat doet verwondert me niet, maar dat liberalen en christendemocraten hierin meegaan is verontrustend. De externe audit staat in hun regeerakkoord.

Opmerkelijk is dat CD&V haar houding ten aanzien van DVZ heeft aangescherpt sinds Kamerlid Nahima Lanjri door DVZ publiek op de vingers werd getikt omdat ze actief tussenkwam in individuele dossiers van vreemdelingen. In het goede gezelschap van André Flahaut en Laurette Onkelinckx bleek het CD&V Kamerlid uit Borgerhout kampioen dienstbetoon.

Sindsdien eist de CD&V luidkeels een externe audit van DVZ en doet ze mee aan deze ‘heksenjacht’. De communicatie van de Staatssecretaris naar zijn eigen administratie was dan ook fors: ‘DVZ moet meer zijn dan een drukkerij van Bevelen om het Grondgebied te Verlaten’ duidde Mahdi in La Libre. Dat hij zelf opdracht gaf om zowat alle opgepakte illegale transitmigranten niet langer vast te houden, maar direct terug vrij te stellen met een Bevel om het Grondgebied te Verlaten en dus de DVZ ‘drukkerij’ op volle toeren zet, ontgaat hem vreemd genoeg.

Ik heb alle diensten van de DVZ persoonlijk bezocht, ook alle buitendiensten. Ik heb honderden geëngageerde ambtenaren ontmoet die hun hart en ziel in hun werk leggen. Ik heb geen drukkerij zien staan, noch eilanden of hopen tijdsverspilling. Wel heb ik de dagdagelijkse frustraties moeten aanhoren over de illegale migratiechaos, de eindeloze juridische veldslagen, te zware verblijf- en terugkeerprocedures en het kapotte Europese asielbeleid. Mank beleid dat deze regering wil verderzetten, zij het met een nieuw ‘Migratiepactsausje’ eroverheen gegoten. Als dat al ooit klaargemaakt geraakt want men loopt vast.

Ik wens de leiding en alle ambtenaren van DVZ veel sterkte, want ook dit passeert. Het is zoals een federale topambtenaar zich ooit liet ontvallen tijdens een buitenlandse missie: ‘Regeringen en ministers komen en gaan, maar de administratie blijft bestaan.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s