De bestorming van Ceuta

Met maar liefst 5.000 waren ze, de Afrikaanse migranten die gisteren illegaal toekwamen in dat kleine stukje Europa in Afrika. Een dagrecord voor Ceuta, de Spaanse enclave op het Afrikaanse continent. Ze roeiden, zwommen en klommen met duizenden tegelijkertijd. 1.500 minderjarigen, zelfs heel wat kleine kinderen. Er viel één dode.

De Guardian Civil, niet bekend voor haar zachtaardige aanpak, stond machteloos bij deze moderne bestorming. Soortgelijke beelden zagen we begin 2020 toen Erdogan besliste om de EU-Turkije grenspost langs Turkse zijde open te zetten. Hij eiste meer Europees geld. Corona maakte plots een eind aan deze cynische chantage. Het virus diende dan toch voor iets.

Nu is het Marokko dat lastig loopt over het feit dat de leider van de vrijheidsstrijders voor een onafhankelijk Polisario momenteel behandeld wordt voor corona in een Spaans ziekenhuis. Marokko wil van een onafhankelijk Polsario in de Westelijke Sahara niet weten. Ze zien dat als een opstandige provincie, opgezet tegen Rabat door aartsvijand Algerije. En nu ze hun zin niet krijgen, openen ze de grenzen richting Europa. Migranten als geopolitiek chantagemiddel. Zoals olie, of uranium.

Spanje moet ze één voor één terugsturen. Spanje mag niemand toelaten tot de Europese asielprocedure en net zoals Griekenland desnoods het leger sturen om de grens te bewaken en hermetisch af te sluiten voor nieuwe bestormingen.

Marokko moet diplomatiek maximaal onder druk worden gezet om haar belangrijke rol in het Afrikaanse migratiemanagment terug ten volle op te nemen. Ze ontvangen er immers vele Europese miljoenen voor.

Charles Michel en/of Von Der Leyen moeten naar Rabat afreizen en eindelijk duidelijke Marokkaans-Europese terugname-afspraken maken. Deze onderhandelingen over een Europees terugname-akkoord liggen al sinds 2000 stil.

Ze gaan best niet samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s