Decompressie in Defensie of Defensie in decompressie?

❗️Ik spreek me niet over uit over deze individuele casus. Ik ken de individuele situatie niet. Ik hoop dat betrokkene zich zo snel mogelijk aangeeft bij politie of Defensie en dat hij verder geen domme dingen doet. Ik veroordeel en verwerp ten stelligste élke vorm van extremisme. Voor extreemrechts, extreemlinks, islamisme, neonazisme… is er geen énkele plaats binnen onze Defensie. Ik wens de mensen die bedreigd worden en moeten schuilen met hun familie veel sterkte in deze bange dagen.

❗️Er moet grondig onderzocht worden hoe iemand wél op de OCAD-dreigingslijst kan belanden, wél zijn veiligheidsmachtiging kan verliezen en wél gedwongen overgeplaatst kan worden van de kazerne van Peutie naar Leopoldsburg, maar vervolgens géén toegangsweigering krijgt tot het wapenarsenaal van Defensie, integendeel vrije toegang krijgt. Hoe kon dit gebeuren en wie was hiervoor verantwoordelijk? Eerst onderzoeken, dan oordelen. Niet andersom.

❗️Duizenden mannen en vrouwen van Defensie zetten zich elke dag in om te strijden tégen extremisme in vele gedaanten. Van Mali over Niger en Irak tot Afghanistan en hier bij de bewaking op ons grondgebied of bij inlichtingendienst ADIV. Mijn respect voor hun werk, beroepsernst en integriteit blijft intact.

❗️De laatste dagen verwezen meerdere mensen naar de moeilijke relatie tussen Defensie, operaties en mentaal welzijn. Terecht, dit vormt al jaren een probleem en kent een hele voorgeschiedenis, ook in het Parlement. Hierover gaat deze korte bijdrage. (Wie dit leest als een vergoelijking voor extreemrechts gedachtegoed is van kwade wil.)

👉 Decompressie in Defensie of Defensie in decompressie?

Exact (!) 10 jaar geleden bracht ik als Kamerlid een ernstig incident aan het licht waarbij de tweede commandant van het Belgisch detachement in Kunduz (Afghanistan), majoor F.D., compleet door het lint ging en in onze compound Duitse militairen met zijn dienstwapen bedreigde. Hij kreeg meteen een retourticket.

Mijn toenmalige collega in de Commissie Defensie en huidig Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans verwoordde het toen in GVA zo:
“Als een ervaren majoor met maar liefst elf perfect uitgevoerde buitenlandse opdrachten al op zo’n manier door het lint gaat, wat dan met de nieuwelingen die zo’n operatie in Afghanistan uitvoeren”, zo vraagt Grosemans zich af. “Militairen in buitenlandse operaties voeren een job met hoge risico’s uit. Daarom denk ik dat Defensie de plicht heeft om te zorgen voor hun mentale gezondheid.”

“We moeten werk maken van wat bij de buurlanden al langer bestaat: enkele zogenaamde decompressiedagen op het einde van de operatie. Al pleit ik meer voor een minder beladen woord, zoals ‘adaptiedagen’ of – nog beter – ‘adaptatie-sas’. Het is immers een sluis naar het gewone beroeps- en gezinsleven”, aldus Grosemans.

Nederlanders

“Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zo’n decompressieperiode voor militairen totnogtoe altijd weggewuifd. Maar zo’n periode is geen vakantie en maakt deel uit van hun operatietijd”, aldus Grosemans. “En vermits de Nederlanders nu al zo’n decompressieperiode organiseren op Kreta, stellen we voor dit voortaan samen met hen te doen.”

Stille dood

Toenmalig Defensieminister De Crem vond dat allemaal niet nodig. Hij zag het als vakantie en ook de media hadden het weer breed uitgesmeerd. De publieke verontwaardiging was groot. De Minister durfde niet. Karolien hield vol en er werden hoorzittingen georganiseerd. Verschillende experten en medici waaronder de bekende psycholoog Eric De Soir gaven Karolien helemaal gelijk. Toch stierf haar voorstel een stille dood.

Momenteel gebeurt en niet veel rond mentaal welzijn, zelfs niet bij terugkeer uit operatie. Deze recente screenshot vanwege een militair geeft de situatie op het terrein perfect weer.

Misschien moeten we Karoliens voorstel maar eens terug op tafel leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s