The First Amendment

Onze vrijheid van meningsuiting staat onder druk. Een greep uit de laatste dagen:

—> De socialisten eisen via wetsaanpassing een uitbreiding van de wet op de privémilities naar iedereen die aanzet tot haat en discriminatie;

—> De groenen eisen via wetsaanpassing een correctionalisering van haatspraak, wat dat ook moge zijn;

—> De liberalen (!) en christendemocraten weigeren elke afkeuring bij het Mechelse vonnis dat zes maanden celstraf oplegt aan enkele ‘Stop Islamisering’ betogers wegens ‘aanzetten tot haat jegens een bevolkingsgroep’;

—> PS-Minister Dedonder gaf instructie aan de Militaire inlichtingendienst ADIV om elke militair die de ‘Ik steun Jürgen’-groep liket te screenen en sanctioneren, maar weigert cijfers vrij te geven. Als ik gewag maak van een heksenjacht, krijg ik de goegemeente over me heen. Dedonder mag ons wel uitmaken voor bende haatzaaiers. Applaus op alle regeringsbanken.

—> Sociale mediabedrijven beginnen steeds vaker te sanctioneren obv zogezegde haatspraak, soms tot in het absurde toe. Er ligt een voorstel neer om hen nog meer armslag te geven.

Betogen tegen de faciliteiten in de Vlaamse Rand = aanzetten tot haat;

Petitie tekenen tegen de komst van een asielcentrum = aanzetten tot haat;

Protesteren tegen de komst van een grote moskee in uw straat = aanzetten tot haat;

Actie voeren tegen asielbeleid = aanzetten tot haat;

Links en progressief lijkt een soort van gedachtenpolitie in te willen voeren. Dat in onstabiele coronatijden waar de grondwettelijke vrijheden sowieso al fors onder druk staan.

En dan verontwaardigd reageren op de vulkaan van emoties en frustraties die de laatste dagen tot ontploffing is gekomen. Neen, vrolijke vrienden van Vivaldi, je oogst hier wat je zelf hebt gezaaid.

Oproepen tot geweld kan niet, al de rest afblijven want het is een straatje zonder einde. Uiteraard is haatspraak niet goed te keuren, maar moet je het daarom verbieden? Hoe definieer je ‘haat’? Veel te subjectief. Slippery slope.

We hebben dringend nood aan een First Amendment in onze Grondwet zoals in de States. James Madison en Thomas Jefferson hadden gelijk: de vrijheid van meningsuiting en het recht op betogen zijn grondbeginselen van onze democratie.

Waar blijft die Vlaamse Grondwet?

2 gedachtes over “The First Amendment

 1. Mensen die de toenemende islamisering (een feit !) aanklagen worden opgepakt. Mensen die de zelfverdediging van Israël aanklagen en roepen “dood aan de Joden”, gaan vrijuit. Terwijl de islamisering van België en Europa door iedere “gewone” burger ervaren wordt en Hamas wel degelijk een terroristische organisatie is die Israël wil vernietigen. Twee maten en twee gewichten!

  En dan hoor je “filosoof” Ignaas Devisch in de Afspraak zeggen dat deze regering nog nooit zoveel naar het volk geluisterd heeft als voorheen. Nog nooit zo naar het volk geluisterd heeft!!!!???? En diezelfde “filosoof” noemt de misnoegde “gewone” mensen dan “irrationeel”. Als hier iemand irrationeel is, is het wel deze zogenaamde “filosoof”. Natuurlijk maakt hij zich zorgen: zijn luxepositie zou wel eens in het gedrang kunnen komen als de mensen in opstand komen. Gelukkig was Assita Kanko aanwezig om die zogenaamde “filosoof” af te remmen in zijn irrationele uitspraken. Waarvoor mijn dank!

  En dan wordt natuurlijk naar “rechts” gewezen als “schuldige”. Als men eens het originele “Mein Kampf” van Hitler zou lezen, zou men zien dat we nu exact dezelfde situatie krijgen als honderd jaar geleden. Nee, het is niet de schuld van “rechts” dat mensen een afkeer krijgen van de gevestigde orde, het is de schuld van die onterecht, de macht opeisende orde die de mensen naar “rechts” duwt! Op wie kunnen de mensen nog stemmen om die waanzin te stoppen? Er schiet niet veel meer over. En net die mogelijkheid wordt uitgesloten. Is dat “luisteren” naar de mensen? Blijkbaar behoort die zogenaamde “filosoof” tot die gevestigde orde, die bang is om zijn postje te verliezen.

  Meer nog: “rechts” wordt overal uitgesloten. Ze mogen niet meeregeren, ze moeten geweerd worden en vooral de mond gesnoerd worden. Maar dan eist men van die “rechtse” kant – die vooral geweerd moet worden en moet zwijgen – dat ze het volk oproept om te bedaren. Dan zijn ze plots wel goed genoeg om te spreken, als het de gevestigde orde past. Ik zou verdomd dan ook mijn mond houden. Dat die irrationelen maar zelf hun problemen oplossen!

  Ik citeer graag Abraham Lincoln:
  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”
  Lincoln zag blijkbaar wel klaar!

  Met vriendelijke groeten van een “irrationele”, kwade burger, die met plezier voor “rechts” stemt.

 2. Voor degenen die geen Engels begrijpen, hier de vertaling van Lincolns uitspraak:
  “Je kunt een deel van de mensen altijd voor de gek houden, en alle mensen een deel van de tijd, maar je kunt niet alle mensen altijd voor de gek houden.”

  Een wijs man!

  O, voor het leger hier aan mijn deur staat: ik ben NIET Jürgen Conings. 😉 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s