Brussels Culture Wars

In Brussel lijkt een ware cultuuroorlog uitgebroken. Directe aanleiding vormt de uitspraak van een Brusselse rechter om de hoofddoek verplicht toe te staan bij de openbare vervoersmaatschappij MIVB. De Brusselse paarsgroene regering nam hierover tijdens de regeringsonderhandelingen bewust geen standpunt in. Dit losse eindje leidt nu tot grote spanningen.

Pro hoofddoek

ECOLO/Groen en PTB/PvdA willen hoofddoeken overal toestaan, de PS is hopeloos verdeeld tussen het neutraliteitskamp en het pro-hoofddoekenkamp, maar dat laatste lijkt het te halen. De Vlaamse partijtjes Vooruit en Open VLD moeten zitten en zwijgen en blij zijn met hun postje.

Geen beroep

Na weken gebakkelei is de kogel door de kerk. De MIVB besliste gisteren niet in beroep te gaan tegen deze uitspraak en er zich dus bij neer te leggen. Voor het eerst ooit zullen hoofddoeken toegestaan worden voor het personeel op de Brusselse bus, tram en metro. Een slag in het gezicht van iedereen die een neutrale overheid bepleit, alsook van de miljoenen vrouwen die tegen hun eigen wil een hoofddoek moeten dragen.
Waar grote broer Frankrijk o.l.v President Macron meer dan ooit staat op de laïcité en neutraliteit, gaat het Franstalig-Belgische broertje de andere richting uit.

Eco-populisme

Vooral voor ECOLO/Groen vormt dit een grote overwinning. In hun verbeten strijd om het electoraal leiderschap in Brussel zetten de Groenen sinds enkele jaren sans gêne in op de cultuurstrijd. Ze schuwen hierbij het populisme niet. Hun boegbeeld vormt de jonge co-voorzitster Rajae Maouane uit Molenbeek. Voor haar is de strijd voor het dragen van de hoofddoek ‘hetzelfde als de strijd van vrouwen voor het recht op abortus’ (sic), zo liet ze gisteren optekenen in La Libre.

Islamisme

Eerder liet deze Dolle Mina van de onvrijheid zich al opvallen door de Franse regering op sociale media te beledigen toen die de oorlog verklaarde aan het islamisme na de islamitische onthoofding van Samuel Paty.
Moet ik ook in herinnering brengen dat haar Brusselse Ecolo-copinne Staatssecretaris Sarah Schlitz subsidies toekende aan de Moslimbroeders van het CCIB? In Frankrijk verboden wegens radicale Islamisten, maar in België welkom op de thee bij de groene kabinetten.

Boycot Israël!

Naast de strijd om de hoofddoek, opende een tweede cultuuroorlogstheater zich op het ogenblik dat het eeuwenoude conflict tussen Israël en Palestina herop flakkerde. Na de illegale, maar ditmaal gedoogde, pro-Palestina betoging waar lustig anti-semitische ‘Dood aan de Joden!’-leuzen werden gescandeerd, was het aan de Brusselse PS-baas en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laouaj om als eerste een gemeenteraadsmotie te laten goedkeuren om Israël economisch te boycotten. Alle Brusselse PS-gemeenten volgden. Zelfs de stad van PS-baas Magnette, Charleroi keurde deze motie gisterenavond goed. Of Israël nu ook de export uit Charleroi zal boycotten valt af te wachten. Of ze er veel exportproductie zullen vinden misschien ook…

Deze linkse verontwaardiging kan zonder meer selectief genoemd worden. Waar blijven de PS-resoluties over de burgeroorlog in Yemen? Of knagen de wapenleveringen van het Waals staatsbedrijf FN Herstal daar aan het grote geweten?

Hezbollah

Dit politiek opbod was nog niet genoeg voor Ecolo/Groen en haar co-voorzitter Marouane die er door het delen van hét Hezbollah-strijdlied op haar sociale media – nog een schepje bovenop deed.
Hezbollah, Hamas, Ecolo/Groen un combat – één strijd.

Identity politics

Ecolo/Groen trekt dus vol de kaart van de identity politics. Vanuit electorale oogpunt valt dit te verstaan. De PS doet dit al jaren, zij het veel sluikser. Dat men hiermee de samenleving uiteen trekt en de polarisatie op scherp zet, lijkt voor hen niet meer dan collaterale schade. Voor partijen die de mond vol hebben van ‘verbinden’ en ‘eenheid’ is deze blindheid voor eigen handelen stuitend.

Verbindingsbrigade

Finaal is de kans groot dat niet ECOLO/Groen, maar wél de extreemlinkse communisten van de PTB/PvdA met de stemmenwinst gaan lopen. Deze internationale beweging heeft in Noord-Afrika en het Midden-Oosten immers veel meer voeten in de aarde dan het ecologisme. Let ook op de talloze hamer- en sikkel-vlaggen tijdens pro-Palestina en soortgelijke betogingen.

De recente peilingen wijzen alvast in deze richting. De verbindingsbrigade speelt met vuur.

2 gedachtes over “Brussels Culture Wars

 1. Als die “rechter” (als je dat nog een “rechter” kunt noemen) consequent is, dan moet hij/zij ook de toelating geven tot het etaleren van andere overtuigingen.
  Dan mag een Jood een keppeltje dragen (nog liever zo’n grote hoed!); een Sikh, een tulband; een christen, een duidelijk zichtbaar kruis; een vrijzinnige mag duidelijk maken dat “God” niet bestaat; een satanist mag duivelstekenen dragen; enzovoort… Het wordt een zottekot!
  Als dit niet mag, is er duidelijk sprake van discriminatie en houdt de rechtsstaat op. Ik ben benieuwd hoe “verdraagzaam” en “ruimdenkend” men dan is in Brussel. Ik garandeer jullie conflicten met geweld.
  Er is vroeger zo’n strijd geleverd om de dominante aanwezigheid van de kerk aan banden te leggen, om zo een neutrale overheid te creëren waar plaats is voor iedereen. Ik dacht dat het voor die vrijheid was dat de migranten zo massaal naar hier kwamen. Niet dus! Datzelfde “links”, dat vroeger de strijd aanging met de kerk, zet nu de deur open voor de fascistische (politieke) islam. Begrijpe wie kan!

  Inderdaad, er wordt op die manier nog meer gepolariseerd. En dan waarschuwt men voor het “gevaar” van “rechts”. Het echte gevaar is aan de macht!
  Nog een interessant artikel van Jan De Nul (uit 2016), waar hij de nagel op de kop slaat (link onderaan). Maar zoals gewoonlijk, uitgescheten voor “racist”, net zoals iedereen die feiten durft te benoemen. En dat in een “democratisch” België.
  De link naar het artikel:
  https://www.tijd.be/nieuws/archief/We-zijn-veel-te-welvoeglijk-voor-migranten/9782034

  Mvg

 2. Net de beelden gezien van ‘De Afspraak’, waarin Esma Uçan valt over het DOGMATISCH beleid wat religieuze symbolen betreft… 😀 Het DOGMATISCH beleid! 😀
  Laten we even serieus blijven: DE ISLAM IS EEN EN AL DOGMA! Hoe kan je met zo iemand serieus discussiëren?
  Zuhal Demir kent de islam maar al te goed. Het was beter geweest als Esma Uçan eens Zuhal had laten uitspreken en even had geluisterd. Vooral wat het hersenspoelen van kinds af aan betreft. Over dogma’s gesproken!

  Mvg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s