Met de rug tegen de muur

De potjes beginnen over te koken.

Na jarenlang laissez-faire, laissez-passer beleid in Brussel komt er eindelijk (!) wat verzet. De weerstanders zijn diegenen die vechten voor de neutraliteit van de overheid.

Zij worden door ‘het islamogauchistisch front’ weggezet als racisten en islamofoben. Het finale stopscheldwoord voor elk intellectueel debat.

Ahidar’s verbale agressie

Gisteren vond er een debat plaats in het Brussels parlement in het kader van het ‘Assisen tegen racisme’ (sic) waarbij de vertegenwoordigster van het ‘Collectief voor de Laïciteit’ Djemila Benhabib, voor het vuil van de straat werd uitgescholden door de socialist Brussels parlementslid Fouad Ahidar, dikke vriend van Bert Anciaux, omdat ze durfde pleiten voor de neutraliteit van de overheid. Onaanvaardbaar. Hij moet zich publiek verontschuldigen.

Hoogspanning in de Kamer

Vandaag vindt er in de Kamer een debat plaats over Haouach de hoofddoekactiviste en sinds kort de paarsgroene regeringscommissaris in het Instituut voor Gelijkheid van Man en Vrouw. Ons voorstel tot hoorzitting met betrokkene stemde de meerderheid dinsdag weg, maar vooralsnog bestaat het plenair vragenuurtje.

Afgang voor de premier

Vandaag Kamerdebat dus. De regering valt door de mand. Premier De Croo verdedigde haar tot twee keer toe zo fel. Hij moest er zelfs – dankzij onze sluwe Peter De Roover – naar de Kamer voor terugkomen. Nadat MR vicepremier Clarinval twijfel deed ontstaan over de unanimiteit van de regeringsbeslissing, vernederde De Croo de Franstalige liberalen van de MR tot op het bot. En nu moet hij haar afvallen. Deze zuster van de Moslimbroeders heeft zich door haar publieke uitspraken immers onmogelijk gemaakt. De Croo staat voor de eerste keer sinds zijn premierschap met de rug tegen de muur.

Het wordt een pijnlijke afgang voor de Premier en de Open VLD. Ik hoop dat hij goed beseft dat ECOLO staatssecretaris Schlitz hem in deze onmogelijke positie heeft geplaatst door zo een controversiële benoeming tot regeringscommissaris te doen zonder ruggespraak binnen de regering. Ofwel speelt de onervarenheid Ecolo hier parten, ofwel was het bewust en dan is er geen enkel excuus.

De arrogantie van de macht

Of hadden die heren en dames regeringsleden nu echt gedacht dat de oppositie de benoeming van een hoofddoekactiviste tot regeringscommissaris in het Instituut voor Gelijkheid van Vrouw en Man echt zomaar zou laten passeren?

Niet dat ik hem moet verdedigen maar GL Bouchez wordt hier aangeduid als stokebrand. Toch is dat in deze onjuist.

Ik voorspelde enkele weken geleden dikke miserie hierover. Het komt allemaal uit. Ze zouden Haouach beter onmiddellijk vervangen. Dit zal blijven etteren anders. Soms is het beter te kiezen voor de korte pijn. ‘Door stront moet je vliegen’ verwoordt een ervaren partijvoorzitter dat wel eens. Plastisch, maar niet minder waar.

Advertentie

Een gedachte over “Met de rug tegen de muur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s