Afghanistandebat DEEL II

De Kamer kwam gisteren eindelijk samen over Afghanistan. Zoals steeds werden er ronkende verklaringen afgelegd, kwamen er veel slechte theaterstukjes en morele vingertjes aan te pas, maar kregen we niet echt een goed zicht op de actuele situatie. Politiek zaten er wel enkele relevante punten in.

Een 3×3 overzicht:

—> VRAGEN:

Hoeveel mensen werden geëvacueerd?
In totaal zijn bijna 1.500 mensen geëvacueerd vanuit Kaboel. Een kleine 1.000 mensen zouden in België blijven, de rest reist door naar andere EU Lidstaten. De komende dagen reizen ook nog heel wat mensen die geëvacueerd zijn door andere Lidstaten door naar België.

Wie werd geëvacueerd?
Belgen met kerngezin, Afghaanse tolken en fiksers die ons leger jarenlang hielpen, mensen die ‘extra bedreigd’ zijn (mensenrechtenactivisten, journalisten, ngo-medewerkers…) en tot slot, de Afghanen met verblijfsrecht in België (vooral via asiel en gezinshereniging) en de andere familieleden van Afghanen hier (broers, zussen, nonkels, tantes, (groot)ouders…).

Werden ze gescreend?
Iedereen werd gescreend, zowel door politie, staatsveiligheid, militaire veiligheidsdienst als door OCAD en DVZ. Dit is de standaardprocedure die jaren geleden door mij werd opgezet.

—> GÉÉN ANTWOORDEN:

Screening
We kregen ondanks meerdere vragen geen zicht op wie juist waar gescreend werd en wat er uit die screening kwam. Daarop wou niemand antwoord geven. Ze hier screenen heeft natuurlijk niet veel zin, aangezien je ze niet meer terug kan sturen.

Bingo
We kregen geen zicht op de laatste categorie. Hoeveel erkende vluchtelingen werden geëvacueerd? Met een vluchtelingenstatus terugkeren naar uw thuisland is compleet verboden. Ook geen cijfers voor de categorie ‘andere familieleden’. Ook geen cijfers op mijn vraag over hoeveel Afghaanse Belgen er plots een vrouw meenamen en zo onze wetgeving op gezinshereniging omzeilden. Die passeren twee keer langs de kassa. Ondanks uiterst negatief reisadvies naar Afghanistan reizen, gratis teruggehaald worden én dat met – bingo – een vrouw die via de normale procedure gezinshereniging anders nog jaren had moeten wachten op haar visum, als ze er ooit al een zou gekregen hebben. Wraakroepend.

Hervestiging
Geen antwoord vanwege premier De Croo op mijn herhaalde vraag of er nu nog een bijkomend hervestigingsprogramma en/of humanitair visaprogramma voor Afghanen die niet op het vliegtuig geraakten, wordt opgestart. Alle linkse partijen drongen er op aan. Aangezien zij de baas zijn in deze regering betekent dat dat het er wel zal komen. Op te volgen.

POLITIEK INTERESSANTE PUNTEN:

Terugkeerstop?
Er is geen officiële Belgische terugkeerstop op Afghanistan, maar er is ook geen terugkeer naar Afghanistan. Alle Afghanen die opgesloten zitten in de gesloten centra worden wel vrijgelaten (buiten de Dublin-gevallen). Illegale Afghanen worden vanaf nu met rust gelaten.

EU-Turkijedeal
Er komt geen uitbreiding van de EU-Turkijedeal met Afghanen zoals staatssecretaris Mahdi eerder stoer verklaarde. De premier floot hem publiek pijnlijk terug. Hoe ze de illegale Afghaanse migratiestromen dan wel gaan tegenhouden bleef onbeantwoord.

Terugbetalen
De premier gaf de Belgen die in Afghanistan bleven ondanks de dringende oproep om terug te keren een publiek standje. Op mijn vraag om ze ook een deel van deze peperdure evacuatieoperatie te doen betalen, bleef het muisstil. Zoals steeds, straffe woorden voor de bühne, slappe daden in de praktijk.

Conclusie: nog heel veel onduidelijkheid en vragen. Die zal ik de komende dagen en weken dan ook zeker stellen.

Ik houd jullie op de hoogte.

Prettige dag,

Theo

PS: Mijn stukken zijn geregeld wat langer, maar ik breng hier informatie die je nergens anders leest. Delen mag altijd. Bedankt.

PPS: Bedankt aan alle militairen en diplomaten voor deze hachelijke operatie. Diep medeleven aan de nabestaanden van de gisteren gesneuvelde Amerikaanse soldaten. RIP. 🙏

Advertentie

Een gedachte over “Afghanistandebat DEEL II

  1. Dus binnenkort/nu worden we overspoeld door Afghanen die zo mogelijk nog traditionelere moslims zijn dan diegenen die we uit andere moslimlanden importeren. Waarom worden die allemaal niet opgrvangen in islamitische landen? Kunnen die niet beter voor hun geloofsgenoten zorgen? Waarom moeten onze steden bevolkt worden met mensen die niks van ons willen weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s