Koeltransporten

Officieel is de strijd tegen mensensmokkel een prioriteit voor de regering. In de praktijk wordt illegale transitmigranten en hun smokkelaars weinig in de weg gelegd, zelfs bij levensgevaarlijke koeltransporten. Dat is slecht bestuur.

Zo blijkt oa uit dit nieuwsfeit van eind april 2021. Illegale transitmigranten worden aangetroffen in een koeltransport. Gelet op de Essex-ramp met de groep Vietnamezen die stierf in een koeltransport, en de directe link met België, zou men kunnen verwachten dat er nu streng wordt opgetreden tegen alles wat met illegale migratie via koeltransport te maken heeft, al is het maar om onze camioneurs te beschermen.

Niets is minder waar, van deze groep illegalen werd alvast niemand vastgehouden door de Dienst Vreemdelingenzaken. Dit blijkt uit onze schriftelijke vraag. 13 mensen opgepakt, 12 vrijgelaten met een Bevel om het Grondgebied te Verlaten (BGV), een velletje papier dus, en 1 ter beschikking stelling aan het parket. Geen idee wat met hem verder gebeurde. Nochtans waren er 3 gekend voor feiten tegen de openbare orde (winkeldiefstallen, diefstal met geweld en binnendringen in de haven).

‘De zelfverklaarde(!) nationaliteiten waren Eritrea en Libië, wat verwijdering quasi onmogelijk maakt.’ hoor ik de verdediging al foeteren.

Los van het feit dat in het Australisch model dat wij bepleiten de nationaliteiten niet uitmaken aangezien er niet wordt gerepatrieerd naar het thuisland, maar naar elders, blijkt dat zelfs de twee Dublingevallen niet werden opgesloten. Deze illegalen kon men volgens de geldende Dublinregeling perfect terugsturen naar het Europees land van binnenkomst, maar zelfs dat deed men niet, zogezegd omwille van plaatsgebrek.

Aan straffe paarsgroene woorden nooit gebrek, maar wat zien we in de praktijk? Slappe daden. Wat doet de regering met illegale transitmigranten? Men laat ze vrij hun gang gaan. Zelfs het gebruik van levensgevaarlijke koeltransporten wordt niet streng aangepakt. Alle illegalen aangetroffen in een dergelijk transport moeten standaard opgesloten en ondervraagd worden. Koeltransporten zijn veel te gevaarlijk en een absolute rode lijn. Ik zal hiertoe een parlementair initiatief nemen.

De mensensmokkelindustrie draait als nooit tevoren. Niet enkel over de Middellandse zee, maar nu ook over de Noordzee. Gisteren nog 500(!) aankomsten op Lampedusa en de afgelopen dagen sneuvelden nog maar eens alle records van het aantal illegale bootoversteken op het Kanaal.

Mensensmokkel loont wel degelijk. Big time. Mahdi, Quickie en Verlinden staan erbij en kijken ernaar. De pers zwijgt, maar de frustratiemeter van politie en andere terreinwerkers ontploft.

De enige oplossing is de Australische. Geen verblijfsrecht meer op Europees grondgebied als je illegaal binnendringt. Na Denemarken, Groot-Brittannië, Les Républicains in Frankrijk springt nu ook Oostenrijk mee op de kar. Al de rest is dweilen met de kraan open.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s