Over Deborah

Vandaag wil ik het eens hebben over Deborah. Je weet wel, die kassierster van ‘King Connah’ Rousseau, de voorman van de socialisten. Ze werd een symbool voor ‘de gewone Vlaming’.

Wat zou een kassierster voelen van de 100 nieuwe maatregelen van de regering?

Het gemiddelde loon van een kassierster bedraagt 2.179 euro bruto per maand. Kassiersters zitten bij de tien slechtst betaalde jobs van het land. Komen ze dan in aanmerking voor het sociaal energietarief waar 1 miljoen gezinnen wél voor in aanmerking komen? NEEN. Komen de Deborah’s in dit land in aanmerking voor de éénmalige energiepremie van 80 euro? NEEN.

Geen paarsgroene centen voor Deborah. Enkel mensen die minder dan 1.650 euro bruto per maand verdienen, krijgen die vele honderden euro steun om hun exploderende energiefacturen te betalen. Zelfs ‘s lands slechts betaalde werkmensen (kappers en schoonheidsspecialisten) krijgen geen halve euro steun. Steuntrekkers komen uiteraard wél in aanmerking, of wat had je gedacht met de socialisten in de regering?

Als Deborah alleen of met haar kinderen naar de tandarts gaat mag ze plots wél forse BTW betalen. Als Deborah het vliegtuig neemt voor een reisje krijgt ze een nieuwe vliegtuigtaks op haar dak. Als Deborah aan pensioensparen doet, wordt het bedrag niet meer geïndexeerd. En het is maar te hopen dat ons Deborah niet rookt, want die taksen gaan ook weer omhoog.

Als Deborah haar twee kinderen naar de opvang moet sturen omdat ze fulltime werkt, krijgt ze wel iets extra van de regering. De fiscale aftrek stijgt van 13,7 euro per opvangdag per kind tot jawel, 14 euro. Dat brengt Deborah maximaal 25 euro per jaar per kind op. 50 euro voor Deborah. Ook krijgt ze 2,5 euro per maand als tussenkomst voor haar ontplofte energiefactuur, maar niet voor deze winter. En groot nieuws. Paarsgroen schaft één van de jaren ‘90 crisisbelastingen van wijlen Jean-Luc Dehaene af. Misschien. Een stukje. Volgend jaar. 4 euro per maand.

En als Deborah nu eens gewoon thuis zou blijven en zou gaan doppen?

Dan krijgt Deborah al deze maatregelen wel, kan ze zich om 7u ‘s morgens nog eens omdraaien ipv zich klaar te maken om te gaan werken. Dan krijgt ze quasi gratis kinderopvang, honderden euro energiesteun en heeft ze tijd om in het zwart nog ergens te gaan kuisen. Ah ja, en als ze thuis blijft, kan ze genieten van een uitkering die werd verhoogd bovenop de indexeringen. Die vis trokken de socialisten in juli al op het droge.

Dát is de realiteit. Dát is hoe dit paarsgroene akkoord in elkaar zit. De middenklasse betaalt de rekening.

Ze mag nu wel drie dagen ziek zijn zonder ziektebriefje. Allez, dat hangt ervan af. Als haar winkelier een zelfstandige is, dan niet. Ze zal het nochtans nodig hebben om te bekomen van dit akkoord.

Een gedachte over “Over Deborah

  1. Ik begrijp iets niet goed: waarom moeten kinderen waarvan 1 van de ouders thuis is naar de kindercrèche? En dan nog quasi gratis….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s