Een vurig Kamerdebat

Na anderhalf jaar coronaslaap beleefden we een hoogweek in de Kamer. Eindelijk, want zonder goed werkend parlement komt de democratie zélf onder druk.

Het was bij momenten pijnlijk. De onervarenheid, het gebrek aan dossierkennis en de budgettaire zandkastelen speelden paarsgroen duidelijk parten. Een kort overzicht:

1/ Na het obligate theater aan de regeringstafel (met oa Sophie Wilmès die opstapte), bereikt paarsgroen maandagnacht een akkoord over de begroting 2022. De premier mag zijn beleidsverklaring om 14u gaan afleggen in de Kamer. In plaats van de primeur aan de Kamer te laten – wat de gewoonte is – geeft de regering om 11u een uitgebreide persconferentie waardoor de media al perfect ingelicht is. Niet netjes.

2/ We lanceren onze eerste aanval op de tussenkomst in de stijgende energieprijzen. Opnieuw kiest deze linkse regering om de mensen die vooral niet werken te steunen met een tussenkomst tot 800 euro en een eenmalige premie van 80 euro op de energiefactuur. Ik lanceer woensdagochtend een stuk ‘Over Deborah’, de kassierster van King Connah die 0 euro tussenkomst krijgt. Rousseau reageert als door een wesp gestoken en noemt me een ‘vreemdelinghater’. Ik strek mijn benen want het niveau moet even passeren.
Het punt over de tweeverdieners zit er boenk op. Deborah wordt een begrip tijdens de dagenlange debatten die volgen.

3/ Er komt een CO2-vliegtaks voor bestemmingen binnen een straal van 500km die 30 miljoen euro moet opbrengen. Ik confronteer de nieuwe Groene fractieleider Devriendt met de passagierscijfers van 2019 en vraag wat de extra kostprijs zal zijn per ticket. Ik krijg gestamel. Pijnlijk. Schrap die 30 mio maar als inkomsten. Compleet onhaalbaar.

4/ Een jaar geleden vond de premier het nodig om me uit te maken voor ‘kleuter’ omdat ik twijfels uitte bij zijn torenhoge inschatting van de inkomsten uit de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Dat moet dit jaar 200 miljoen en in 2024 zelfs 1 miljard euro extra opbrengen. Ik ondervraag Wouter Devriendt of hij deze geraamde inkomsten realistisch vindt. Geen antwoord. Minister Van Peteghem deelt mee dat we ‘in de buurt’ zullen komen. Geloof er maar niets van.

5/ Dubbel pijnlijk wordt het als het gaat over de pensioenen. Geen woord over dit cruciale dossier in De Croo’s beleidsverklaring. Het wereldrecord ‘schaapachtig grijnzen’ breekt als we de erg linkse pensioenminister Karine Lalieux hiermee confronteren. Ze lanceerde een pensioenplan in de pers (volledig vervangingspensioen vanaf 10 jaar werken en 37 jaar doppen), waar zelfs de premier niets van wist. Ze verbrandde haar gat en moet nu op de blaren zitten. De bijna gepensioneerden zijn hiervan de dupe.

6/ ‘Mooie’ momentjes zijn er ook wanneer PS-voorzitter Magnette tijdens het debat tweet dat de PS de energiecheque van 80 euro aan iedereen wil geven, maar dat de rest niet overtuigd is, of wanneer gewezen energieminister Marghem zich fors verzet tegen de sluiting van de kerncentrales. Sociale media steken steeds vaker het vuur aan de lont. Soms ten goede, soms niet.

Tot slot en opmerkelijk, er is één grote afwezige in het hele debat, groene coryfee Kristof Calvo en met hem de ‘nieuwe politieke cultuur’. Terwijl hij bij het Investituurdebat vorig jaar nog een staande ovatie kreeg voor zijn moed om het regeerakkoord te verdedigen ook al greep hij naast een ministerpost en voor zijn vurig pleidooi voor een nieuwe politieke cultuur en meer respect voor parlement en oppositie, zit hij nu vele uren zwijgzaam in de hoogste banken van het halfrond. Hij luistert wel aandachtig, maar komt niet tussen.

De enige keer dat we zijn stem horen weerklinken is wanneer zijn opvolger Devriendt de coalitiepartners oproept om ambitieuzer te zijn op het vlak van politieke vernieuwing en de oude politieke cultuur achterwege te laten. Maar ook deze nagalm dooft snel.

Ik schreef het vorig jaar bij het aantreden van de regering. Het paarsgroene bindmiddel van ‘respect’ en ‘nieuwe politieke cultuur’ is een heel dun laagje vernis. Je krast er zo door heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s