Nooit meer oorlog

Mijn kinderen van 12 en 8 zijn de derde generatie Vlamingen die zonder oorlog opgroeien. Hun kennis van oorlog in Europa beperkt zich tot Flanders Fields, de Menenpoort in Ieper, papa’s lange verhalen en uitstapjes naar militaire begraafplaatsen en wat ze leren in de school(invul!)boeken. Een onafgebroken periode van 77 jaar vrede en veiligheid op het Europees grondgebied, de wieg van de Westerse beschaving, is ongezien in onze geschiedenis.

The Intouchables

Vrede is het hoogste goed. Toch komt het niet vanzelf. ‘Vis pacem para bellum’ wist men 2000 jaar geleden al. Om de vrede te bewaren, moet je voorbereid zijn op oorlog. Toch sloegen we deze wijze raad van onze voorouders decennialang in de wind. Het Westen werd vadsig en zelfgenoegzaam. Zeker na de val van de Berlijnse muur voelden we ons oppermachtig. The Intouchables. Onze perfide krekelmentaliteit maakte van België dan nog de slechtste leerling van de gebuisde Europese Defensieklas. Tot Rusland Oekraïne binnenviel en de Krim bezette, tot China zijn wapenfabrieken op volle gas zette en tot president Trump ons bullebakgewijs voor onze verantwoordelijkheid plaatste.

STAR-plan

Met het investeringsprogramma van 9 miljard euro van Defensieminister Vandeput werd de kentering ingezet. Met de aankoop van 34 F35’s begon een nieuw tijdperk. Deze week kondigde de paarsgroene regering een nieuw investeringsprogramma – het STAR-plan – aan. 10 miljard euro investeringen tegen 2030 en een stijging van het defensiebudget tot 1,54% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tegen 2030. Een stevige stijging maar nog ruim onder de belofte in het regeerakkoord om tegen 2030 het midden van het peloton te halen (gemiddelde van Europese niet-Nucleaire NAVO-landen). Dat gemiddelde ligt nu al op 1,7% en zal nog verder stijgen gelet op de defensie-inspanningen die elke Lidstaat in sneltempo aan het doen is. Kortom, we blijven nog altijd achter de rest aanlopen, als één van de slechtere leerlingen van de klas.

Trumps’ gram

De al op de NAVO-top in Wales in 2010 gehandtekende belofte dat 2% van het BBP naar defensie moet gaan, is voor veel Westerse landen binnenkort realiteit. Het afdoen als onhaalbaar of een fetisj is verleden tijd. President Trump haalt, ondanks ons dwaas gehoonlach, finaal zijn gram.

België heeft geen keuze en zal mee moeten evolueren. Uiterlijk in 2024 komt dit terug ter tafel.

Foto: Onze F16’s, samen met de Polen, deze week aan het patrouilleren in het Baltische luchtruim. Met de Russische dreiging en de Oekraïnecrisis houden we de oostgrens van ons NAVO bondgenootschap extra scherp in de gaten.

📸 Sławek Hesja Krajniewski

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s