Bruin gebakken

‘Burgemeester, ik zit met grote problemen.’ Danny spreekt me aan. Zijn vrouw is sinds het begin van 2022 uitgevallen met gezondheidsproblemen. Er is niemand die de zaak – een gezellige Lubbeekse frituur – mee kan leiden. De vacature blijft nu al maanden onbeantwoord. Danny moet zijn eigen boontjes doppen. Hij is ten einde raad. ‘Kan je geen werkvolk voor me vinden?’ vraagt hij me. ‘Ik ben nu al weken dicht over de noen omdat ik geen volk vind.’ De radeloosheid is leesbaar in zijn blik.

De afgelopen maanden word ik overspoeld met noodkreten van werkgevers die geen personeel vinden. In Vlaams-Brabant staan naar schatting tussen de 20.000 en 30.000 vacatures open. De Vlaamse regering probeert te activeren, maar zonder de medewerking van de federale collega’s die bevoegd zijn voor het uitkeringsbeleid, blijft het een slag in het water.

‘Waar zijn die tienduizenden leefloners, die honderdduizenden doppers of die studenten van Leuven?’ Ik begrijp er niks van, burger.’ Danny’s gemoederen lopen op. Terecht.

Lubbeek zet maximaal in op activering. Ook in onze gemeente zijn er werklozen en leefloners. Niet veel, maar ze zijn er. We proberen ze op alle manieren te stimuleren om te werken. En dat lukt. Tegen de nationale trend in, daalt ons leeflonersaantal. Het goede werk van de sluitende aanpak van onze sociale dienst en schepen An Wouters, werpt vruchten af.

‘Ik kom frieten bij u bakken, Danny.’ beloofde ik hem. ‘Ik zal werkvolk voor u vinden.’

Naast de inflatie en de energieprijzen, is de werkgelegenheid een absolute uitdaging voor de Belgische politiek.

Beloofd is beloofd, vandaag bak ik ze bruin. 17u-18u bij Danny en Hilde in frituur Sint-Bernard.

Wie komt er bij Danny werken?

Lieve groeten,

Theo

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s