Diva Dedonder

Ik zetel sinds 2010 in de Kamercommissie Defensie en heb al veel gezien, maar met deze regering loopt het toch alle spuigaten uit.

De Commissie Defensie mocht al twee keer niet naar Estland afreizen om daar de Belgische F-16’s aan het werk te zien en onze troepen een hart onder de riem te steken. Zo’n trip moet immers georganiseerd worden door het leger, met goedkeuring van de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

Twee keer werd de trip geschrapt: een keer was er corona in het corps in Estland, een tweede keer op 16/3 waren de vliegtuigen van de Belgische Defensie en NAVO-partners in gebruik voor transport voor Oekraïne.

Maar kijk: op vrijdag 11 maart, vloog Dedonder zelf toch naar Estland voor een bezoek aan de F-16’s en hun piloten daar. Ze deed dit niet alleen, en al zeker niet met de Kamerleden, neen, ze nam een eigen hofhouding van vooraf geselecteerde journalisten en cameraploegen mee. In ruil voor wat goede PR voor la Ludivine – zelf gewezen nieuwslezeres – werden ze getrakteerd op een begeleiding van de F-16’s, naast het vliegtuig in de lucht.

Maar dat is nog niet alles. Terwijl ze geen vliegtuig wilde laten charteren voor het bezoek van de Kamercommissie aan Estland, deed ze dit wel voor haar eigen PR-uitje. Omdat de Falcon van het leger te klein was voor Dedonder’s journalistieke gevolg, charterde Diva Dedonder speciaal een groter toestel, een peperdure Bombardier CRJ-900 dan nog. Kostprijs voor een vlucht heen en terug naar Estland: meer dan 100.000 euro. Het armlastige departement Defensie betaalt de factuur uiteraard.

En het stopt niet voor Dedonder want aan boord zat niet alleen de nationale pers, maar ook twee mensen van Notélé, een piepklein lokaal televisiestation uit Doornik, de thuisbasis van Dedonder. Pikant detail: ze werkte zelf jarenlang voor deze lokale zender. De banden blijken nog steeds innig.

Oorlog in Oekraïne, dieprode budgetten, een defensie compleet op haar tandvlees, maar gelukkig kan onze Diva Dedonder nog stralen.

Een peperduur toestel charteren, gewoon om meer pers te kunnen meenemen? In het circus Vivaldi mag alles. 🎪

De PS-collega’s – altijd klaar om in de tegenaanval te gaan – waren doodstil toen ik ze hier vorige week mee confronteerde. Moest Minister Vandeput dit nog maar geprobeerd hebben, het kot was te klein geweest.

Ik laat het hier niet bij en zal de minister hierover morgen ondervragen.

Prettige dag,

Theo

PS: Vergeet vanaf 1 april uw Vivaldi vliegtaks niet te betalen.

Foto: Aankomst Minister Dedonder in Estland, op het toestel zie de je eerste letter van het chartervliegtuig, speciaal voor deze trip geboekt opdat er voldoende journalisten meekonden, waaronder haar lokale Doornikse TV. De markeringen verraden dat het een gecharterde vlucht is van het Deense Global Reach Aviation.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s