Geschrödert

Dit is Gerard Schröder. Socialist. Gewezen bondskanselier van Duitsland. Twintig dagen (!) voor de inval in Oekraïne werd Schröder bestuurslid van de Russische energiereus Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld, nadat hij eerder al benoemd werd tot voorzitter van Rosneft, Rusland’s grootste oliemaatschappij.

Schröder is de architect van de energieafhankelijkheid van zijn land en van een groot deel van Europa aan Rusland. Energieafhankelijkheid die hem miljoenen opbracht, maar ons nu miljarden kost. En een bloederige oorlog met wereldwijde gevolgen, van onbetaalbare energierekeningen tot een recordbrekende inflatie. Wir sind geschrödert.

Op een NAVO pa vergadering in Washington in december sprak een toonaangevende conservatieve stem, gewezen Amerikaanse ambassadeur met een staat van dienst om u tegen te zeggen. Hij zei dat Nord Stream II ‘de grootste naoorlogse vergissing van Duitsland’ was. De Duitse delegatie lachte hem uit.

Hier in Athene heb ik de afgelopen twee dagen nog geen Duitser zien lachen.

Angela Merkel lijkt intussen van de aardbol verdwenen. Gelauwerd als groot politica, ‘person of the year’ van het links-liberale TIME magazine. Hoe kan iemand die Europa zo in de uitverkoop heeft gezet, zo gelauwerd worden? Haar Wir Schaffen Das was een kapitale vergissing, net als haar Energiewende. Twee kapitale geostrategische fouten met immense repercussies.

Het zwakke Europese leiderschap kost ons zo veel. En Macron blijft waarschijnlijk ook zitten, terwijl president Poetin hem compleet vernederd heeft. Hij kan altijd nog eens proberen bellen. Misschien neemt Poetin nu wel op. Als hij vijf minuutjes tijd heeft…

(Vergeef me mijn bitterheid op een maandagmorgen, maar ik blijf het van me af schrijven. Liever de pen dan het zwaard. Of zoiets. Ha. En nu ga ik joggen.)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s