Ondervoorzitterschap N-VA

Ik wandelde urenlang in de Lindense bossen met Raf Liekens van HUMO terwijl hij me netelige vragen stelde over geopolitiek, defensie, Oekraïne, inflatie, energie, de groenen, het VB, de N-VA, Lorin Parys, de PS, migratie, confederalisme, Karel De Gucht, Mieke Vogels en nog zo veel meer.

Ik stel me vandaag geen kandidaat ondervoorzitter van de N-VA om verschillende redenen.

Ik ga vol voor de oppositie tegen deze regering zonder meerderheid, noch democratische legitimiteit in Vlaanderen. De tijd is op, het geld is op en het geduld van de mensen is op.

In 2024 moet het ánders.

Enkele fragmenten:

HUMO U bent geen kandidaat om hem op te volgen als ondervoorzitter?

FRANCKEN “Nee, ik was vorig jaar kandidaat en toen vond onze politieke raad dat anderen dat moesten doen. Ik ga me geen tweede keer aanbieden. Na de verkiezingen van 2019 had ik mijn zinnen gezet op een historisch akkoord met de PS, maar na het verraad van de liberalen vielen we naast de regering. Dat was een dikke tegenvaller. Daarna wilde ik een belangrijkere rol in de partij, maar dat lukte ook niet. (blaast) Ik vond dat erg, maar het is goed zo. De oppositierol ligt me misschien wel beter dan het ondervoorzitterschap. Ik voél me ook beter dan een jaar geleden. 2021 was miserie, door allerlei omstandigheden. De coronacrisis domineerde alles, de samenleving was verdeeld, iedereen was kwaad op mekaar. Voor elke bestuurder in Europa was dat ploeteren. Ik heb als burgemeester niet veel complimenten gehad, hoor. Ook in onze partij liep er een breuklijn over al die regels. Dat we weer stijgen in de peilingen nu corona naar de achtergrond verschuift, is geen toeval.”

HUMO Wie moet dan wel ondervoorzitter worden?

FRANCKEN “Een nieuw talent uit West- of Oost-Vlaanderen. Daar hebben we meer kopstukken nodig. Vooral in West-Vlaanderen zitten we krap. Sander Loones is inhoudelijk één van de sterkste parlementsleden van de Kamer, maar hij is nog te weinig bekend bij het brede publiek. Mijn politieke vader en founding father Geert Bourgeois kondigde zijn afscheid aan. En Jean-Marie Dedecker, die ons als onafhankelijke een hoop stemmen bezorgde, is ook aan zijn laatste jaren bezig.”

HUMO Zit de koers van de partij goed?

FRANCKEN “Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Als centrum-rechtse volkspartij dekken wij de Vlaamse mainstream af. Ik ben één van de trekkers van ons partijcongres. Daar gaan we volgend jaar een vers en nieuw menu presenteren voor alle belangrijke dossiers: de staatsstructuur, veiligheid, energiezekerheid, groene transitie, een nieuw sociaal pact. Binnenkort trek ik met een delegatie naar Denemarken, dat op veel vlakken een modelstaat is. De Denen zijn patriottistisch, hebben een hoge welvaart, een sterke sociale bescherming, een groene dynamiek en een stevig integratie- en migratiebeleid dat duidelijke grenzen trekt. Ze betalen hoge belastingen, maar krijgen er veel voor terug. Ik zou daar direct voor tekenen, en veel Vlamingen met mij. Bij ons sta je de helft van je inkomen af, maar je krijgt te weinig in ruil.”

HUMO Jullie deden een tax shift met een indexsprong waarbij er 12 miljard euro koopkracht verschoof van werknemers naar werkgevers, die er ook nog een lagere venootschapsbelasting bovenop kregen.

FRANCKEN “Daardoor trokken we een recordaantal bedrijven aan en creëerden we een recordaantal jobs in de privé. We hebben ook de belastingen voor de werknemers verlaagd, Vivaldi heeft de belastingen met 2 miljard euro verhóógd. Het socialistisch adagium dat dit land aan de bedelstaf heeft gebracht, overheerst opnieuw, met nog meer overheidstewerkstelling en nog meer uitgaven in de sociale zekerheid. De ‘terugkeer van het hart’ van de PS is vooral ‘het verlies van het verstand’. Door de stijging van de uitkeringen loont het voor sommige mensen zelfs niet meer om te gaan werken. Een alleenstaande moeder die als kassierster of kapster werkt, verdient evenveel als ze gaat doppen, omdat ze dan oa recht heeft op het sociaal energietarief. Als ze werkt, krijgt ze dat niet. Waar zijn we mee bezig? Pas op, ik vind niet dat werklozen en leefloners in armoede moeten wegkwijnen. Ik ben geen asociale neoliberaal. Maar de laagste lonen moeten omhoog. Leg de belastingen daarop op quasi nul, zodat het opbrengt om een hele dag te gaan poetsen.”

HUMO Arbeidseconoom voorspelt de val van de regering in 2023. De socialisten zullen hogere lonen vragen, bovenop de index, terwijl de liberalen een indexsprong zullen vragen. Volgens hem geraakt Vivaldi daar niet uit.

FRANCKEN “Die regering gaat niet vallen, want dan moeten ze helemáál met hun broek op de enkels naar de kiezer. Ze gaan voort blijven strompelen, maar ondertussen raakt de tijd op, het geduld op en het geld op. De mensen zijn hun rekening aan het maken en dat zul je zien in het stemlokaal. Louis Tobback zei altijd dat paars-groen bont en blauw eindigt. Ik zeg u: paars-groen eindigt geel-zwart. Daarom was het een kapitale fout van CD&V om als vijfde wiel aan de wagen mee te stappen in een regering zonder Vlaamse meerderheid. Anders hadden we kunnen nadenken over een brede, conservatieve volkspartij. Nu zitten ze daar op een wier, met de daver op het lijf om onder de tien procent te vallen. En dat voor een partij met 107 burgemeesters.”

HUMO U gelooft niet dat Vivaldi in 2024 doorgaat?

FRANCKEN “Dat kan ik me echt niet voorstellen. Zullen ze daar nog genoeg zetels voor hebben? En wíllen ze dat nog? De groenen en de PS staan straks niet meer te springen om opnieuw een regering te maken met Bouchez, hoor. Ook tussen Magnette en de premier botert het niet. Vivaldi, dat is een slagveld van menselijke relaties en een boulevard of broken dreams. ‘De groenste regering ooit’ die propere kerncentrales sluit om vervuilende gascentrales te openen, dat krijg je aan geen mens uitgelegd. Zelfs groene fundi’s begrijpen dat niet. Ze beloofden een nieuwe politieke cultuur, maar dat was een dun laagje vernis dat ze er al lang zelf hebben afgekrabd. Als politieke partijen geen project hebben, beginnen ze met die zever over ‘anders aan politiek doen’. En vervolgens maken ze de vetste regering in twee decennia, met de meeste regeringsleden en cabinetards. Dan val je toch al door de mand? De carroussel van postjes en pakkansjes draait ook nog altijd op volle toeren. De Croo wou zijn rancune tegenover ons botvieren door Marc Descheemaecker (N-VA) te vervangen als voorzitter van Brussels Airport. Hij wou Wouter Gabriëls (Open Vld) daar zetten, maar had er niet op gerekend dat de private aandeelhouders dat zouden blokkeren, omdat ze Descheemaecker een bekwame bestuurder vinden. Daardoor zit de luchthaven al een jaar zonder voorzitter. In de grootste crisis voor de luchtvaart ooit.”

HUMO Uw partij sleept toch met de voeten inzake klimaatbeleid? Vlaanderen wordt in Europa met de nek aangekeken. Het N-VA-discours is dat de technologie het wel zal oplossen, maar de energietransitie moet vooral niet te snel gaan, het moet ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn.

FRANCKEN “Veel Vlamingen krijgen hun energierekening nu al niet betaald. De helft van de bevolking zegt dat ze schrik heeft om niet meer rond te komen. Dan moet je met oplossingen komen, in plaats van energie nog duurder te maken. Wat ben je met een fundamentalistisch klimaatbeleid als je de mensen zo kwaad maakt dat ze massaal voor partijen stemmen die het klimaatprobleem niet eens serieus nemen?”

HUMO Een snelheidsbeperking tot 100 km/u doet mensen geld en brandstof uitsparen, en heeft een hoop milieuvoordelen. Bent u voor?

FRANCKEN “Nee, 120 is al traag genoeg. Trouwens, wanneer kun je dat nog rijden? ’s Nachts misschien. In Lubbeek mag je 50 km/u in de bebouwde kom, in Leuven maar 30 km/u. Onze gemeenten hebben twee gemeenschappelijke straten en Leuven wil dat ik daar overal 30 km/u van maak. Sorry, ik doe dat niet. De mensen vallen in slaap achter hun stuur. We kunnen ook alle auto’s afschaffen, daar ben ik ook tegen. Dat betekent toch niet dat ik tegen het klimaatbeleid ben?”

HUMO Welk klimaatbeleid? ‘De groenste regering ooit’ geeft miljarden uit aan stookoliecheques, btw-verlagingen op gas en fiscale vrijstellingen voor kerosine. De fiscale voordelen voor salariswagens blijven bestaan, maar voor een btw-verlaging op fietsen is er geen geld. De Vlaamse regering wentelt de energietransitie op de mensen af, verhoogt de bustarieven en durft de slimme kilometerheffing niet in te voeren, hoewel tal van experts al jaren roepen dat het nodig is.

FRANCKEN “Als je een succesvol klimaatbeleid wilt boeken moet je zorgen dat je bevolking mee is. Van de groenen mogen we stoppen met vliegen, vlees eten, hout stoken, en onze auto moeten we inruilen voor een bakfiets. Die #ikhebimpact-campage, wat een kleuterniveau is dát? Als ik een restje spaghetti opwarm in de microgolfoven is dat eerst superheet, je kaas smelt slecht en na een paar minuten heb je een koude brij. Dat haat ik. Dus warm ik dat traag op op een kookplaat. Dat vinden mijn kinderen veel lekkerder. (windt zich op) Maar nu komt Tinne Van der Straeten mij zeggen dat dat niet meer mag? Bemoei je eens met je eigen zaken, zeg! En ondertussen maar gascentrales bouwen. Hoe is het zo ver kunnen komen dat wij bestuurd worden door zo’n sandalenbende! Door mensen waar we niet eens voor gestemd hebben. Schrijf maar op: bij de volgende verkiezingen blijft er van die groenen in de Kamer niks meer over. Ze gaan weer onder de kiesdrempel, en terecht. Ze kúnnen niet besturen, ze zijn veel te dogmatisch.”

HUMO Mieke Vogels vindt het cynisch dat we wapens leveren aan Oekraïne, omdat we de oorlog er alleen mee verlengen. Ze zei dat onze economische sancties tegen Rusland ook vooral onze eigen bevolking treft, en het Afrikaanse continent, waar een hongersnood dreigt door een tekort aan graan uit Rusland en Oekraïne.”

FRANCKEN “Dus Oekraïne moet zich gewoon overgeven aan Poetin? Daar komt het eigenlijk op neer. Met welke stok ga je dan straks onderhandelen met Rusland? Mieke Vogels en haar linkse vrienden betoogden destijds voor een eenzijdige ontwapening. ‘Wij gaan het goede voorbeeld geven’. Dat is echt het laatste wat we moeten doen, Poetin lacht zich gewoon kreupel. Oekraïne heeft zijn atoomwapens afgegeven in 1994 in ruil voor territoriale integriteit: je ziet wat er van komt. Als ze die nog hadden, zou Poetin nooit zijn binnengevallen.”

HUMO Was u daarom ook tegen #plekvrij, de solidariteitscampagne die Sammy Mahdi lanceerde?

FRANCKEN “Natuurlijk! Je weet toch zo wat de reactie aan de Vlaamse toog is? ‘Voor zo’n schone Oekraïense heb ik ook wel een kamer vrij, of een stuk van mijn bed, hahaha’! (oogrollend) Meteen kreeg ik de hele linkse kerk weer op mijn dak. Ook Mahdi zei dat hij een ander mensbeeld had. Hoe naïef kun je zijn! Altijd weer dat vingertje, die morele superioriteit, ik word er misselijk van. Een paar dagen later kopten kranten dat er opvang werd aangeboden in ruil voor seks.”

HUMO De Wever haalde ook fors uit naar Mahdi. “Je kunt het niet slechter doen”, zei hij. Was dat niet wat overdreven?

FRANCKEN “Mahdi is anderhalf jaar aan de macht en heeft nog niks gedaan. Hij beloofde kortere procedures, kortere wachtlijsten en een hogere terugkeer. Het is drie keer niks geworden. De terugkeer is quasi nul en het aantal dossiers blijft maar toenemen. Hij heeft een recordbudget voor opvang, maar bij het begin van de oorlog had hij al geen plaats meer voor échte vluchtelingen. De gezinnen en gemeenten moesten de Oekraïners maar opvangen.”

Het veel langere en volledige interview kan je lezen op Humo.be of vanaf dinsdag in de krantenwinkel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s