Opvang: Ja, leefloon: Neen

Vandaag bespreekt de Kamer van Volksvertegenwoordigers mijn wetsvoorstel om een T-verblijfskaart (Tijdelijke Ontheemden-kaart) in te voeren voor de Oekraïense vluchtelingen. Deze verblijfskaart geeft recht op bed, bad, brood en begeleiding, maar niét op een leefloon. In de holderdebolder-aanpak van de regering werd er gekozen voor opvang bij mensen thuis + leefloon. Een foute keuze. Nederland doet dit bijvoorbeeld niet.

Morele plicht

Laat me héél duidelijk zijn. Iedereen weet dat ik een groot hart heb voor Oekraïense vluchtelingen. In Lubbeek openen we kortelings een heus opvangcentrum en ons – intussen – derde humanitair transport richting Oekraïne vertrekt eerstdaags. Hen opvangen is in mijn ogen een morele plicht. Een leefloon geven geeft echter een verkeerd signaal.

2.800 euro

Gisteren vernam ik uit eerste hand een verhaal van een Oekraïense vrouw met twee kinderen die gratis verblijft in een huis dat leeg stond, maar wel in orde is. Ze kreeg vorige week 1.478 euro leefloon + groeipakket met sociale toeslag en schoolbonus (ongeveer 600 euro erbij). Haar Oekraïense schoonmoeder gaat er nu bij inwonen en die zou ook nog eens 730 euro krijgen van het OCMW. Het geld werd cash uitbetaald aangezien er nog geen rekeningnummer geopend werd of kon worden (was me niet geheel duidelijk). Twee vrouwen met twee kinderen krijgen dus naast een gratis woonst, 2.800 euro per maand aan steungeld. Er wordt gezegd dat het OCMW huurgeld moet aftrekken van het leefloon. Dit is dit geval alvast niet gebeurd. De aftrek-regeling is nog steeds onvoldoende duidelijk voor veel OCMW’s.

Moet niét van Europa

Staatssecretaris Mahdi verklaarde dat het leefloon geven ‘moet van Europa’. Dit is manifest onjuist.

Hoe zit de vork in de steel?

Omdat de Belgische reguliere asielopvang bomvol zit (30.000(!) plaatsen, kostprijs 527 miljoen per jaar!), moest hij een oplossing vinden. Hij nam de hele Europese ministerraad Binnenlandse Zaken op sleeptouw om de Europese Richtlijn ‘Tijdelijke ontheemden’ te activeren. Zo geschiedde. Deze richtlijn verplicht Lidstaten om te voorzien in ‘bijstand’. Deze bijstand hoeft echter helemaal geen leefloon te zijn. Het kan even goed bed-bad-brood-begeleiding en beperkt weekgeld zijn. Zoals Nederland doet dus. En zoals ik voorstel.

5 miljoen

Ze zijn intussen al met bijna 5 (!) miljoen, de Oekraïense vluchtelingen. Het einde van de oorlog is nog lang niet in zicht. Dit kan nog jaren duren. Het is dus nog niet te laat om het beleid aan te passen.

Ik hoop dat de Kamercommissie haar verstand gebruikt en mijn wetsvoorstel goedkeurt.

Ik houd jullie op de hoogte.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s