Zware wapenleveringen aan Oekraïne

Vandaag beslist de regering over bijkomende wapenleveringen aan Oekraïne. Nu de slag om de Donbas van start is gegaan, kunnen de Oekraïners elke steun gebruiken. En ze smeken om zware wapens tegen de Russische gruwel. Heel wat NAVO-landen leveren zware wapens. België staat met de billen bloot. Premier De Croo kondigt met veel poeha op een grote donorconferentie 800 miljoen aan (fake)steun aan en organiseert een peperdure zelfpromotoer door Oost-Europa, maar krijgt nog geen deftig artilleriestuk tot ginds.

Waarover gaat het?

Het Belgisch leger is kaalgeplukt. Vooral onze landmacht werd het kind van de socialistische rekening. Onder PS-minister André Flahaut werd ons leger een veredelde civiele bescherming waarbij zandzakjes vullen belangrijker werd dan conventionele oorlogsvoering. Gevolg: België heeft geen zware artillerie, geen tanks, geen drones… We kunnen niets aan onze bondgenoten geven.

Of toch?

Het enige dat mogelijks zou geleverd kunnen worden, zijn enkele tientallen stokoude Houwitser M109. We kochten er 168 van in 1977 (!) en in 1984-1985 en ze werden uit gebruik genomen in 2007-2008. Flahaut liet de 64 overblijvende M109’s upgraden voor tweedehandsverkoop voor maar liefst 21,5(!) miljoen euro, maar verkopen deden ze amper. (We verkochten in 2008 wel 43 M109’s aan Marokko maar niet-geüpgrade van het oudere type A1.) Het duurde tot 2015-2016 tot er een verkoop plaatsvond. En dat voor een habbekrats aan twee Vlaamse bedrijven: OIP en FTS. FTS verkocht – met een Vlaamse exportvergunning – er in 2017 en 2018 in totaal 36 door aan Indonesië voor ongeveer 9 miljoen euro (stukprijs van 268.000 euro).

De rest staat nog in een loods stof te vergaren zoals je op de foto kan zien.

De regering beslist vandaag of het nuttig is om deze Houwitsers terug te kopen en naar Oekraïne te transporteren. Om ze te kunnen hanteren is er ook een opleiding voor de Oekraïense troepen nodig. Of dat allemaal nog praktisch organiseerbaar is, blijft onduidelijk.

Dit dossier is de zoveelste illustratie van de lichtzinnigheid waarmee onze politici de afgelopen decennia met Defensie om sprongen. Tijd voor échte verandering.

FOTO: Houwitser M109 zware artilleriestukken opgeslagen in een loods van het Vlaamse bedrijf uit Willebroek Flanders Technical Supply. Ze kochten deze enkele jaren geleden voor een habbekrats van de Belgische Defensie. De regering beslist vandaag of ze die terug zal kopen om ze naar Oekraïne te transporteren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s