Zeroterugkeer naar de Maghreb

6 jaar geleden ondertekenen Jan Jambon, Koen Geens en ik een akkoord met de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken. Het prestigieuze Hertoginnedal was de locatie voor een historisch akkoord rond een betere samenwerking op vlak van terugkeer van illegale Marokkanen.

Elektronische data-uitwisseling van persoonsgegevens en vingerafdrukken vormde de hoeksteen van dit akkoord.

De terugkeer naar Marokko, maar ook andere Maghreb-landen als Tunesië en Algerije verliep al decennialang erg stroef. Aangezien er grote diaspora’s van deze herkomstlanden in België verbleven en nog steeds verblijven, vormde een betere samenwerking een absolute topprioriteit voor mijn beleid. De regering volgde daarin en zelfs premier Michel reisde mee naar de Maghreb om de diplomatieke druk te maximaliseren.

Jaloezie

De resultaten mochten gezien worden. We repatrieerden vele honderden illegale Marokkaanse onderdanen naar hun thuisland. Heel wat Europese collega’s waaronder Nederland, benijdden ons.

Zeroreturn

Zes jaar later blijft er niets over van al dat harde diplomatieke werk. De terugkeer naar Marokko is al jaren herleid tot nul. Tunesië en Algerije zijn al even rampzalig. Staatssecretaris Mahdi steekt er amper tijd in. Te druk bezig met zijn ‘Van hol naar vol’ ideologische promocampagne. Aan holle woorden en loze beloftes geen gebrek, het enige wat intussen vol zit zijn zijn asielcentra. Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden doet al helemaal niets. Laat staan Justitieminister Van Quickenborne die het aan de stok heeft met de Marokkaanse ambassade na zware beschuldigingen van spionage via de Grote Moskee in Brussel.

Corona

Corona vormde een makkelijk excuus voor Afrikaanse landen om de gedwongen terugkeer terug te draaien, maar 2,5 jaar de terugkeerkraan volledig dichtdraaien trekt nergens meer op. Intussen draait het hele asielbeleid in de soep en neemt het aantal illegalen in ons land verder toe.

Offensief

Een groot diplomatiek offensief dringt zich op. Premier De Croo – die momenteel ook Buitenlandse Zaken bestiert – moet van het herstellen van goede diplomatieke relaties met de Maghreblanden, nieuwe terugkeerafspraken incluis, zijn topprioriteit maken.

Criminelen

Jarenlange zeroreturn naar de Maghreb is – gelet op de massieve aanwezigheid van illegalen uit die landen in België – niet enkel dramatisch voor de terugkeercijfers, het heeft bijvoorbeeld ook effect op criminaliteit, aangezien het aantal gedetineerde illegalen uit die landen in onze Belgische gevangenissen torenhoog is.

Ik zal de eerste minister hierover interpelleren.

Prettig 1 mei weekend. Hasta la revolución! ✊🏼😅

Een gedachte over “Zeroterugkeer naar de Maghreb

  1. Dat er al jaren geen Marokkanen sic moslims worden teruggestuurd is duidelijk voelbaar op straat voor de autochtone burger. De moslims worden agressiever en fanatieker. IK WORD HET KOTSBEU.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s