De paarsgroene kernramp

De eerste paarsgroene regering Verhofstadt I (1999-2003) stemde de kernuitstap en verkocht Electrabel voor een appel en een ei aan de Fransen. Sindsdien beslist Parijs over onze energievoorziening. Een kapitale fout.

Kernuitstap

20 jaar later is er opnieuw een paarsgroene regering aan de macht. Ze wou de dwaze kernuitstap doorduwen, maar besliste uiteindelijk en veel te laat om de twee nieuwste kernreactoren te verlengen. Hoewel, er komt geen schot in dit dossier. Het lijkt erop dat energieminister Tine Vanderstraeten het dossier met opzet laat aanmodderen.

Het strategische perslek van gisteren dat stelt dat 40% van het Belgisch kerncentrale-uranium uit Rusland komt, past in het aanhoudende groene antinucleaire dogma. Wat ze er niet bij zeggen is dat we nog heel wat uraniumreserves hebben liggen én dat we makkelijk kunnen wisselen van leverancier. NAVO-bondgenoten Canada, Australië en de States staan klaar om uranium te leveren aan schappelijke prijzen. No problem.

Overwinstentaks?

Intussen kunnen veel mensen hun energiefacturen niet meer betalen en strijkt moederbedrijf Engie miljardenwinsten op. Vanderstraeten kondigde aan dat ze deze overwinsten nu zal afromen. Bovenop de nucleaire rente Engie extra belasten dus. Ze moet dit doen terwijl ze Engie broodnodig heeft om enerzijds 2 kernreactoren toch open te houden en anderzijds een reeks gascentrales te bouwen. Kortom, ze zit in een verschrikkelijk slechte onderhandelingspositie. Met de rug tegen de muur. In de Parijse salons lachen ze zich een breuk met zoveel amateurisme ‘des petits Belges’.

China

Intussen raakte bekend dat het verhaal dat ik in de Paasvakantie uitbracht, klopt. Het Chinees staatsbedrijf SEPCO III zal de nieuwe Engie-gascentrale van Les Awirs bouwen. Open VLD’ers Lachaert en Pillen maakten zich dik dat ze dit nog zouden tegenhouden, maar niets daarvan. Welkom China.

Schaliegas

Om de cirkel helemaal rond te maken, tekende de regering een akkoord om massaal Amerikaans schaliegas te importeren om de subsidieslurpende en CO2-brakende gascentrales te laten draaien. Dit terwijl deze regering haar bevolking stap voor stap gaat verbieden om nog fossiele brandstoffen te verbranden. Milieuvriendelijke kerncentrales vervangen door milieuhyperonvriendelijk schaliegas, mijn verstand is er te klein voor.

Speelbal

Grootmachten Frankrijk, China, Amerika misbruiken ons als uitzuigspeelbal. De bevolking van dit land staat erbij en kijkt er naar. De eerste de beste Afrikaanse bananenrepubliek is er niets tegen.

Weerbaar

We moeten ons energiebeleid in eigen handen nemen. Vlaanderen moet zelf kleinere kerncentrales beginnen bouwen. We moeten van onze innovatiekracht en expertise op vlak van alternatieve energie (zon, wind, …) nog meer onze sterkte maken. Het zal tijd vergen en geld kosten, maar zo kan het echt niet verder.

Maak Vlaanderen terug weerbaar.

Time’s up. Time for choosing.

Advertentie

Een gedachte over “De paarsgroene kernramp

  1. Ik zou vooral mikken op die modulaire thorium centrales. Want vergeet niet dat de zonnecellen geproduceerd worden in Azië, en meer dan 50% daarvan in China. En vooraleer een windturbine geplaatst is, is er al meer energie verbruikt bij de fabricatie en het transport ervan, dan die windturbine ooit zal opbrengen. En dan spreekt men nog niet over de kost van de afbraak en recyclage, die voor het grootste deel onmogelijk is.

    De groene oplossingen zijn, zoals 99% van de linkse oplossingen, geldslurpende problemen die middels subsidies – op de kap van de belastingbetaler dus – als wondermiddelen worden gepresenteerd. Met het bijkomende probleem dat een geldpot corruptie in de hand werkt. Maar daar is het hen gezien hun track record (o.a. de keizer van Oostende, TVDS die als advocate werkte voor gasbedrijven zoals WINGAS, dochterbedrijf van het Russische GazProm.) waarschijnlijk ook een beetje om te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s