Het Waals Marshallplan 8.0

Toekomstcontract
Geactualiseerd Toekomstcontract
Vernieuwd Toekomstcontract
Marshallplan
Marshallplan 2.Groen
Marshallplan 4.0
Investeringsplan
Relanceplan

Sinds 1999 lanceren opeenvolgende Waalse PS-regeringen grootse plannen om het economisch herstel te realiseren. Ondanks de miljarden aan Europese cohesiesubsidies voor armere regio’s en Vlaamse transfers blijft Wallonie ingedeeld bij de Europese regio’s met ontwikkelingsachterstand. Uit het driejaarlijkse evaluatierapport van de Europese Commissie blijkt dat Wallonië nog steeds in het peloton van de slecht presterende Italiaanse, Griekse en Portugese regio’s blijft hangen. Doffe ellende maar dan zonder zon.

Ontwikkelingsval

Het intussen achtste ‘Cohesierapport Europa 2050’ is een mustread voor elke Waalse en Belgische politicus. Terwijl achtergestelde Oost-Europese regio’s sinds 2001 in sneltempo de rest van de Europese Unie inhalen, blijven de Zuid-Europese (Wallonië incluis) steken in een ‘ontwikkelingsval’ veroorzaakt door een lage productiviteit en hoge werkloosheid, een negatieve demografie, een gebrek aan innovatie en opleidingsniveau. Opmerkelijk is dat het eerst (2001-2008) beter ging, maar sinds de financiële crisis van 2008 stokt de groei in de moeilijkste regio’s.

Governance

De Europese Commissie neemt ook het luik ‘governance’ of beleid onder de loep. Ze focust daarbij op de snelheid en kostprijs van allerhande administratieve procedures om bvb een onderneming op te starten. Ook hier blijft Wallonië achter.

All-in

In een kritisch duidingsstuk van de openbare omroep RTBF (het enige medium dat aan dit belangwekkende cohesierapport aandacht besteedde) wordt er een luid waarschuwingschot gelost. In 2024 wordt de Europese cohesiegeldkraan een heel stuk dichtgedraaid. Dit is voor Wallonië de laatste kans. Of hun eind maart gelanceerd Relanceplan ditmaal zal werken, blijft de vraag. 7,6 miljard euro ligt op tafel. Haar efficiënte besteding ook.

Posterboys

Met nieuwe politieke posterboys als Dermine en Bouchez zou er een nieuwe Waalse dynamiek op gang kunnen komen. Toch is het water tussen de PS en de MR nog nooit zo diep geweest. Hun geruzie zet de federale en Waalse regeringen onder spanning. Een vervanging van de MR door het cdH (Les Engagées) ligt al maanden op tafel. Bouchez trekt zich van deze dreigementen echter niets aan en blijft doorgaan.

Mentaliteit

Daarnaast blijft een mentaliteitswijziging uit. Je kan nog zoveel miljarden pompen in een regio. Als de mentaliteit er een van sterke overheidsafhankelijkheid blijft, blijft echte verandering moeilijk. Met de herintrede van de PS in de federale regering en haar ‘retour au coeur’-programma van hogere sociale uitgaven en budgettaire onverantwoordelijkheid, is de druk van de activeringsketel.

Paard – water

‘Je kan het paard naar het water brengen, maar je kan het niet laten drinken.’ zei Johan Vandelanotte toen hij zijn mislukte verkenningsopdracht voor de vorming van een federale regering in 2019 aan de Koning teruggaf.

Het vat twintig jaar Europees Cohesiebeleid in Wallonië goed samen.

In 2024 moeten we dit land hervormen en op confederale leest schoeien. Responsabiliseren is daarbij het sleutelwoord.

Prettige zondag en leg die mama’s maar goed in de watten!

Theo

FOTO: 8 (!) Brusselse politici, waaronder enkele ministers om een gewone kindercrèche te openen. Dit beeld zegt het allemaal. Intussen is het in Wallonië niet veel beter, zo leert het laatste en achtste Europees Cohesierapport ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s