Confederalisme

Tegenwoordig vind je me meer op de Franstalige televisie dan op de Vlaamse.

Elke week woensdagavond (20u-21u) ben ik vaste ‘chroniqueur’ in het actualiteitsprogramma ‘C’est direct’ op de Franstalige nieuwszender LN24 (ook te bekijken in Vlaanderen). Ik doe dit met Prof. Dr. François Gemenne die les geeft in Luik en Parijs.

NUPES

Gisteren ging het over de oorlog in Oekraïne en de Franse Kamerverkiezingen. Op links ontstaat er een eenheidslijst NUPES genaamd, olv de communist Jean-Luc Mélenchon, een vriend van Poetin en Xi Jiping, die de hereniging tussen Oost- en West-Duitsland een ‘historische vergissing’ noemt. Aangezien ze in de peilingen het sterkste blok vormen, zou dit heerschap wel eens premier van Frankrijk kunnen worden.

🐺

Net zoals Raoul Hedebouw zijn dit wolven in schaapsvacht. Extreemlinks weigert de invasie in Oekraïne ondubbelzinnig te veroordelen, net als de Chinese uitroeing van de Oeigoeren of het extreme geweld in Hong Kong. In Frankrijk gaan de Groenen en socialisten hiermee nu samen op de Kamerlijst staan. Puur voor het geld en de postjes smijten ze hun principes en internationale waarden overboord. Stuitend en gevaarlijk. In Franstalig België zijn de communisten ook aan een enorme opmars bezig…

Vlaanderen vs Wallonië

Gisterenavond trok ik erna door naar de studio van de RTBF voor het interactieve laatavonddebatprogramma QR. Het thema was: ‘Waarom doet Vlaanderen het beter dan Wallonië?’. Geen evident thema, maar wat me verbaasde was de openheid en kritische zelfreflectie van het Franstalige publiek. Chapeau.

Herstelplan nummer 8

Ik ging er onder andere in debat met staatssecretaris Thomas Dermine (foto), de nieuwe whizzkid van de Parti Socialiste. Ik vroeg hem het volgende: ‘Wallonië heeft zo veel troeven: Centrale ligging, goede bereikbaarheid, ruimte en werkvolk. Vlaanderen is gebaat bij een welvarende buur. Na 8 economische herstelplannen is het nog steeds niet gelukt. Gaat het nu wel lukken?’

Activering

Daarnaast deed ik een oproep om eindelijk werk te maken van de activering van de Waalse en Brusselse werklozen. Er zijn immers meer Noord-Fransen die komen werken in West-Vlaanderen dan Walen uit Henegouwen. Dat is toch niet normaal? Waar blijven die activeringsmaatregelen van de regering? Beperk nu toch eindelijk de werkloosheidsuitkeringen in de tijd.

Confederalisme

Tot slot ging het over 2024. In 2024 moeten we de confederale doorbraak realiseren. Als Wallonië geld nodig heeft in 2024 kan dat bekeken worden. Er is niets mis met solidariteit áls dat past in een transparant en helder afsprakenpakket mét responsabilisering. Maar Vlaanderen heeft ook een eisenpakket. We willen meer autonomie. Door de 2 grootste partijen in de oppositie te duwen, wordt die eis enkel luider en radicaler. Waalse politici zouden beter eens luisteren in plaats van de Vlaamse eisen te negeren. Geef ons zelfbestuur via confederalisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s