De slag om Gettysburg en het belang van een sterke infanterie

Gisteren bezochten we Gettysburg, het belangrijkste slagveld van de Amerikaanse burgeroorlog.

Voor het eerst verloor de legendarische Generaal Robert E. Lee van de Zuidelijke Confederate Army of North Virginia tegen het Noordelijke Unionist Army of the Potomac van president Abraham Lincoln.

‘All men are born equal’

De burgeroorlog ontstond na de presidentsverkiezingen van 1860 en ging au fond over de afschaffing van de slavernij. De zuidelijke Staten wilden de slavernij behouden om hun economische groei te verzekeren, vooral op de katoenplantages, de Noordelijke wilden de afschaffing. Beide partijen verwezen hiervoor naar de Grondwet. Het Noorden verwees naar de ‘All men are born equal’-passage. Het Zuiden verwees naar de passages waarbij slavernij werd toegestaan. Zonder die passages hadden ze de grondwet immers nooit goedgekeurd.

Civil war

Lincoln won de presidentsverkiezingen met de belofte om de slavernij onmogelijk te maken in de onontgonnen gebieden (vanaf Kansas tot Californië, heel het Westen van de States was nog onontgonnen op dat moment). Voor alle duidelijkheid, Lincoln wou de slavernij in de zuidelijke Staten niét verbieden, hij wou gewoon geen uitbreiding meer. De zuidelijke Staten konden hiermee niet leven en scheurden zich af. De burgeroorlog begon en duurde vier jaar.

Generaal Robert E. Lee

Het zuidelijke leger werd aangevoerd door Lee. Het noordelijke leger door generaal Hooker. Hooker had een sterker en groter leger, maar verloor keer op keer tegen het militair-strategisch vernuft van Lee.

De slag om Gettysburg

En toen kwam Gettysburg. Drie dagen oorlog op 1,2 en 3 juli 1863. Duizenden doden. Lee verloor. Lincoln en generaal Meade (vervanger van Hooker) wonnen.

Waarom verloor Lee? Was hij overmoedig geworden?

Feit is dat Generaal Lee het moest doen met een minder ervaren staf, zo was zijn absolute vertrouweling generaal Jackson gesneuveld tijdens een eerdere slag. De communicatie verliep bijgevolg stroever. Er gebeurden fouten.

USA

De Amerikaanse burgeroorlog woekerde nog twee jaar verder, maar het Zuiden kwam Gettysburg nooit te boven. De Unie won. De VS bleven samen. De slavernij werd afgeschaft.

Tot op vandaag – 160 jaar later – blijft dit een gevoelig verhaal tussen het Noorden en het Zuiden.

Lessen

De lessen die ik hier uit trek? Vertrouw altijd op uw oude staf en medestanders van het eerste uur en onderschat het belang van een goede infanterie niet. De basismilitanten zijn letterlijk de basis van elke overwinning. ✌️

PS: Lees zeker ook het machtige boek van Jonathan Horn: ‘The Man Who Would Not Be Washington: Robert E. Lee’s Civil War and His Decision That Changed American History’.

De Noordelijke linies van de Unionisten van het Army of the Potomac van President Lincoln hielden stand in Gettysburg dankzij een uitstekende infanterie en de hogergelegen positie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s