Wie stopt Teheran’s afpersingspolitiek?

Zoals te verwachten was gaat de Islamitische Republiek van Iran verder met haar afpersingspolitiek.

Zweed gepakt

Gisteren namen de mullahs een Zweed gevangen op verdenking van spionage. De man heeft evenveel te maken met spionage als u of ik.

Leverage

Het gaat enkel en alleen om ‘leverage’ om hun eigen staatsterrorist vrij te krijgen. De Zweedse rechtbank veroordeelde twee weken geleden de Iraanse staatsterrorist Hamid Nouri tot levenslang. Hij was betrokken bij de massamoord op politieke gevangenen in Iran in 1988 waar ook de huidige President van Iran, Raisi aan deelnam. Het leverde Raisi de bijnaam, ‘de slachter van Teheran’ op.

Belgische regering gaat niet vrijuit

Dit verhaal is gelijkaardig aan het verhaal van Assadollah Asadi en de op valse verdenking van spionage opgepakte Belg Olivier Vandecasteele.

Ons land sloot als eerste Westers land een schandelijke maar heel officiële deal met Iran om gevangenen te kunnen ruilen. Al begrijp ik het moreel dilemma – ik schreef er een stuk over: https://theotuurt.wordpress.com/2022/07/17/het-moreel-dilemma-van-de-irandeal/ – ik ben 100% tegen deze collaboratiedeal met een dergelijke regime van staatsterroristen. Het maakt hen enkel sterker en stoutmoediger.

Zoals voorspeld gaan ze nu zéker verder op hun drieste elan. De Belgische regering gaat dus niet vrijuit. Helemaal niet zelfs.

Juridisch gevecht

De deal is – na wekenlange onrust en tumult – gestemd in de Kamer, maar wordt juridisch aangevochten. Een eerste succes werd behaald. Assadi mag niet geruild worden tot er voor de rechtbank vanuit de regering meer duidelijkheid komt. Die zou er eind september komen. Benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Wat moet het Westen dan wél doen tegen een dergelijke chantagepolitiek?

Doe wat er gebeurde na de Mykonosmoorden op Duitse staatsburgers in de jaren ‘90. Na het bewijs dat Iran hier achter zat, riepen alle EU Lidstaten hun ambassadeurs terug uit Teheran. Gedurende vele jaren gebeurde er geen enkele ontvoering of kidknapping van Europeanen meer. Met onze huidige zwakke leiders kunnen we hier nu maar van dromen.

Tot slot nog twee bedenkingen:

1/ Ik herhaal mijn boodschap aan alle Belgen en Europeanen die het goed idee vinden om ondanks negatief reisadvies naar Iran te reizen:

BLIJF WEG UIT IRAN!

REIS NIET NAAR IRAN!

Ik weet dat het in deze tijden allemaal niet veel meer uitmaakt, maar eigen verantwoordelijkheid bestaat.

2/ Als het effectief zo is dat de schandelijke Irandeal er kwam ‘op aangeven van de Staatsveiligheid’ dan moet dit tot op het bot onderzocht worden. Wie schreef dat advies? Wat stond daar exact in? Op basis van welke elementen?

Wat een vreselijke inschattingsfout.

PS: Vergeet ook niet dat met Professor Djalali de Ayatollahs al jaren een Zweeds staatsburger gevangen houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s