De NAVO en het Anti-Amerikanisme

‘NAVO-slaafje’
‘Oorlogszuchtige warmonger’
‘Postjespakker’

Sinds ik me sterker uitspreek voor ons Noord-Atlantisch bondgenootschap en er een boek over uitbracht, krijg ik heel wat kritiek, soms uit onverwachte hoek.

Neen, ik ben niet op zoek naar een postje, wil geen oorlogen starten, noch heb ik last van enige slaafjesmentaliteit.

Gedeeld verleden, gedeelde toekomst

Ik ben er wel van overtuigd dat we sterker staan als we samenwerken. En dat doen we best met de landen waarmee we het meest gemeen hebben.

Door onze gezamenlijke geschiedenis, taal, cultuur en waarden is de Atlantische gemeenschap meer dan een idealistisch droombeeld. En natuurlijk hebben de VS hun eigen agenda, natuurlijk hebben ze al fouten gemaakt en ongetwijfeld zullen ze er nog maken. Laten we maar niet naïef zijn.

Vrede en veiligheid

Dit neemt niet weg dat de VS er wel stonden toen we ze het meest nodig hadden, tijdens en na WO II: de bevrijding én heropbouw van Europa. Dankzij het NAVO-bondgenootschap en de militaire superioriteit van de States, leven we al een kwart eeuw in vrede, vrijheid en veiligheid in West-Europa. En dat is – voor wie onze Europese geschiedenis kent – een ongezien lange periode.

Anti-Amerikanisme

Europa en Vlaanderen hebben er alle belang bij om de banden met de Verenigde Staten goed te houden. De idee dat ‘de EU’ haar eigen boontjes wel even zal doppen op geopolitiek en militair vlak is een illusie. Is ‘de EU’ trouwens wel voldoende democratisch representatief? Het is vooral de ultieme droom van het anti-Amerikanisme, in dit land vertolkt door Franstalig links: Ecolo, PS en PvdA op kop. Alleen daarom al is mijn wantrouwen groot.

Freedom of speech

Het Atlantische gedachtegoed koesteren, is het verdedigen van haar gedeelde waarden van democratie, rechtstaat en vrijheid waaronder de oh zo cruciale ‘freedom of speech’. In deze tijden van oorlog in Europa, autocratische hausse, communistische agressie en jihadische aanslagen, is dat wel een strijd waard. De NAVO als defensief bondgenootschap is daartoe een uitstekend instrument, ook voor de toekomst van het Vrije Westen.

En dat het een prachtig en veelzijdig land is. Veel van wat er in algemene lijnen over gezegd en geschreven wordt, is te stereotiep. Spijtig.

Prettige zondag en groetjes van op een bank aan de Hudson Bay,

Theo

PS: En voor diegenen die vinden dat we niet vrij zijn, kijk eens wat rond in de wereld aub. Al was Corona een soms wat beangstigende periode en moeten we steeds alert blijven voor onze basisrechten.

Een gedachte over “De NAVO en het Anti-Amerikanisme

 1. Hoe ga je iets veranderen aan die ondemocratische en “woke”-debiele “regeringen”, die hier hun debiele willetje doordrijven, als de NVA kiest voor een samenwerking met net die partijen? Dan kies je toch voor ondemocratische “politici” en “woke”-debiliteit? De NVA moet maar eens duidelijk kleur bekennen in plaats van altijd verandering te beloven en de kiezers bij de neus te nemen.

  De NVA wil het liefst verder met de CD&V en Open VLD. Vlaams Belang wordt al op voorhand uitgesloten: hoe “democratisch” van de NVA.
  Aan de CD&V hebben we niets, dat zijn natte dweilen zoals Nigel Farage het perfect verwoordt. Ook de burgers willen de CD&V niet, maar toch verkiest de NVA die partij: hoe “democratisch” van de NVA.

  We zien nu duidelijk de gevolgen van de privatisering door de “liberalen” (=kapitalisten). De burger wordt uitgeperst en de kapitalisten worden slapend nóg rijker. Dat kan enkel als de politiek dat toestaat! De bedrijven zijn baas. Maar hoe kan het ook anders als de “politici” in hun raden van bestuur zetelen? Hoe “democratisch”! Hitler had ons hiervoor gewaarschuwd. Ach, dom van mij! Onze “geleerden” en de VRT bepalen natuurlijk wat er gezegd, gedacht en geloofd mag en kan worden! Gevolgd door Q die elke vrije mening wil vervolgen!
  Leve de “democratie”! Leve de “freedom of speech”!

  Het zijn niet de “politici” en de kapitalisten die een land opbouwen en verdedigen. Nee, het volk doet dat. Het volk, waar de kapitalisten en “politici” op neer kijken, maar wel op teren! Als het volk niets meer heeft om voor te strijden, dan is de NAVO een lege doos, een leugen.
  Ach, wereldvreemde politici hebben geen benul van wat er op het veld gebeurt. Het verval is ingezet! En op de NVA kunnen we niet rekenen.

  Beste Theo, als je werkelijk elk woord meent van wat je hier telkens neerschrijft, dan zou ik me beginnen afvragen of ik wel in de juiste partij zit.

  MVG van een ex-NVA-stemmer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s