Recordenergiewinsten

Terwijl de inflatie in België maar liefst 10% bereikte in het tweede kwartaal (april-mei-juni) en de mensen zich blauw betalen aan voeding en energie, boeken de grootste energiebedrijven historische recordwinsten.

De vlam in de pijp

Met de huidige marktomstandigheden – de Russische inval in Oekraïne, de economie die sinds het verdwijnen van de lockdowns flink aantrekt – komt er veel geld in het laatje. Door hogere prijzen, en door hogere volumes. Met de vlam in de pijp, dus.

Monsterwinsten

Zo boekte het Saudi-Arabische energiestaatsbedrijf Aramco voor het tweede kwartaal van 2022 een klinkende winst van $48,4 miljard (zo’n €47 miljard), 90% hoger dan de $25,5 miljard een jaar eerder. In de grafiek zie je dat ook andere energieboeren duizelingwekkende winsten maken.

Revolte

Je moet geen communist zijn om hier tegen te revolteren. Ik ben allesbehalve een anti-kapitalist, maar dit steekt mijn ogen uit. Hoe is het ooit zover kunnen komen?

De overwinsten-saga

De Vivaldi-regering heeft – zogezegd – de oplossing gevonden.

De Groene passionaria Tine Vanderstraeten kondigde met veel poeha een belasting op ‘overwinsten’ aan. Wat blijkt nu enkele maanden later? Het is juridisch onmogelijk om specifiek de energiebedrijven te treffen. Één van de meest bevreemde momenten sinds we met deze Vivaldi regering opgescheept zitten, was het moment dat de minister van financiën Vincent Van Peteghem en Tine Vanderstraeten Kamervragen over die overwinstbelasting moesten beantwoorden. Ze zaten naast elkaar op het bankje in de plenaire, maar gunden elkaar geen blik. Ze beweerden ook krak het tegenovergestelde. Volgens de voortvarende Tine moest en zou het kunnen, volgens studax Vincent niet.

RIP AGALEV

De eerste federale regering met deelname van de Groenen, toen nog AGALEV, in 1999-2003 olv Verhofstadt, verpatste onze energiebedrijven aan Frankrijk en stemde de kernuitstap. Ze hypothekeerden hiermee het licht. De kiezer strafte deze roekeloosheid af en AGALEV haalde de zelf ingevoerde kiesdrempel van 5% niet meer en veranderde van naam.

20 jaar later zitten de Groenen door omstandigheden opnieuw in de regering en zullen ze het licht uitdoen. Of onbetaalbaar maken. Of het oordeel van de kiezer even hard zal zijn, valt af te wachten.

Klappen

Het lijkt erop dat we momenteel weinig kunnen veranderen aan deze monsterwinsten en dat is toppe-frustrerend. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Enkel fors minder energie verbruiken, brengt soelaas.

Toekomstperspectief Vlaanderen

Maar niets is definitief verloren, op termijn kunnen we wel evolueren naar een evenwichtiger energiebeleid met betaalbaarheid, bevoorradingszekerheid, duurzaamheid en geopolitieke onafhankelijkheid als basispeilers. Dat betekent meer overheidsbetrokkenheid en de focus op een mix van hernieuwbare én kernenergie. Met deze dogmatische groenlinkse regering vol amateuristische onderhandelaars zie ik dat nooit lukken.

Vlaanderen moet dit zelf doen, desnoods door zelf een volwaardige energiespeler en zelfs producent te worden. Dat is een belangrijke inzet voor 2024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s