De kernuitstap is geen politieke fout maar een strategische blunder

Meer dan 50% van onze electriciteitsbevoorrading bestaat dit jaar uit kernenergie.

Doel 3 dicht

Toch schakelt de paarsgroene regering de eerste kernreactor over enkele weken uit. Op 1 oktober gaat Doel 3 definitief dicht, 1.006 MWe aan electriciteitsbevoorrading minder. Enkele maanden later, op 1 februari 2023, sluit Tihange 2, opnieuw 1.008 MWe minder op het net. Beide reactoren zijn amper 40 jaar oud. (In de Verenigde Staten zijn er reactoren die 80 jaar tot een eeuw mee zullen draaien.) De andere vijf Belgische kernreactoren sluiten in 2025. In 2026 zouden dan mogelijks twee reactoren terug openen. Al blijft dit volgens Engie bij een niet-bindende engagementsverklaring’.

Quasi crimineel

In tijden van oorlog, zware geopolitieke instabiliteit en hallucinante gasprijzen uw eigen kernreactoren – zonder enige directe aanleiding noch veiligheidsissue – afschakelen, is niet enkel dom en onverantwoordelijk, het grenst aan het criminele.

Strategische blunders

Naast de beschamende defensiedeal om pas – misschien en als allerlaatste NAVO-land – tegen 2035 naar de hoogstnoodzakelijke 2% BBP voor investeringen in defensie te gaan, en naast het naïeve paarsgroene verwelkomingsbeleid met een majeure asielcrisis tot gevolg, is dit de derde strategische langetermijnblunder van Vivaldi, veelal ingegeven door dogmatische blindheid en een gebrek aan geostrategisch kompas.

Iedereen maakt fouten als hij of zij aan de macht is. Maar strategische blunders moet je kost wat kost vermijden.

Die zijn immers onvergefelijk.

Groene gijzeling

Elke burger zou zijn stem moeten laten horen tegen de sluiting van de kerncentrales. In de Vlaamse democratie is hier ook helemaal geen meerderheid voor. Wij worden gegijzeld door groene dogmatici die bij verkiezingen nog geen 10% behalen. Toch is het over enkele weken al zo ver.

PS: Van ‘scheurtjesreactoren’ is helemaal geen sprake. Het is fakenews vanwege de groenlinkse antinucleaire lobby.

Een gedachte over “De kernuitstap is geen politieke fout maar een strategische blunder

 1. Weet je wat er ook crimineel is?
  Een zekere Guy Verhofstadt die onze energie verkocht aan een Franse multinational, waardoor het volk uitgebuit wordt, kreeg voor zijn strategische verraad een postje in de Europese regering. Dat zegt veel over wie Europa bestuurt! Een burger die zoiets doet zou in de gevangenis vliegen!

  Dat we gegijzeld worden is zeker. Noem het “groenen”, “linksen”, “wokers”, “Black-lives-matter”… Allemaal van dezelfde kerk! Vraag het maar aan Gert Verhulst die zich terecht vragen stelde bij de heksenjacht op het NIET racistische woord ‘neger’. Oei, oei, oei… Drama!
  “Ach Gert, dat is omdat je een witte hetero man bent.” reageerde homo Marc Marie Huijbregts. “Wat jij denkt doet er niet toe, Gert.” vervolgde homo Marc Marie. “Zulke mannen (verwijzend naar Gert) moeten we heropvoeden”, zei Margriet Hermans op NPO. Om nog te zwijgen over Evi Hanssen, tjonge jonge…
  Laten we dat eens zeggen tegen negers en homo’s… “Ach, dat is omdat jij een neger bent. Wat jij denkt doet er niet toe.” Of: “Ach, dat is omdat jij een homo bent. Jij moet heropgevoed worden.”
  Het land zou in rep en roer staan! Maar nu is het tegen een blanke hetero man: geen vuiltje aan de lucht.

  Gewoon iets in vraag stellen kan al niet meer. De nieuwe kerk zal wel bepalen wat kan en wat niet! En zij zullen wel bepalen wat iets betekent en hoe je het moet interpreteren!
  De democratie is ver te zoeken in west Europa. En wat doet de NVA? De weg vrij maken voor die kerk in plaats van samen te werken met het Vlaams Belang.

  Mvg van een ex-NVA-stemmer

  PS: Als steun aan Gert Verhulst: I am Gertje! Leve de vrijheid van spreken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s