Dogmatisme leidt tot een diplomatiek conflict

Afgelopen weekend op de parlementaire NAVO jaarvergadering in Madrid kwam de Britse delegatie naar me toe met de vraag om verduidelijkingen. Gewezen defensieminister Alec Shelbrooke en Labour-kamerlid Kevan Jones vroegen bijkomende uitleg over een geblokkeerde wapenlevering van België aan het VK.

Groen veto

België blokkeert namelijk de levering van een frees en een pers aan het Verenigd Koninkrijk. Twee machines met een militaire toepassing gemaakt door een Antwerps bedrijf. Het ene dient om verder te exporteren aan onze bondgenoot in Oekraïne, het andere om het nucleaire wapenarsenaal van de Britten te onderhouden. Sinds de Brexit is hiervoor een extra machtiging van de federale regering nodig. De Groenen blokkeren deze machtiging nu al weken.

Wat de Britten afgelopen weekend aankaartten op de NAVO pa jaarvergadering in Madrid, staat nu in de Britse wereldkrant The Times.

Full scale

Het is zover. We gaan naar een full scale diplomatiek conflict met een mede founding father van de NAVO met dank aan de groene dogmatici. Vivaldi schendt zo haar eigen regeerakkoord want dat spreekt van België als een ‘loyale bondgenoot binnen de NAVO.’

En geen actie zonder reactie. De Britten hebben op hun beurt een miljoenendeal bij de Waalse overheidsfabricant FN Herstal opgeschort. Heel wat Waalse jobs staan op de helling.

Ik schaam me diep. De groene kortzichtigheid is stuitend.

Verhofstadt Bis

Twintig jaar geleden, onder de vorige paarsgroene regering weigerde Verhofstadt munitie te leveren aan het Verenigd Koninkrijk omwille van de Britse betrokkenheid in de Irak oorlog. Dit leidde tot een zwaar diplomatiek conflict. De Britten vergaven het hem nooit en blokkeerden sindsdien alle internationale topposities waar Verhofstadt voor wou gaan.

Het ziet er niet goed uit voor de internationale ambities van ene Alexander De Croo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s