Irandeal geschorst

In juli werd er in onze hoofdstad wekenlang geprotesteerd tegen de zogenaamde ‘Irandeal’, een deal die de Belgische regering sloot met de Islamitische Republiek van Iran met als doel het uitleveren van gevangenen.

Assadi

Uitleveren of eerder wisselen want in dit geval zou het om het uitwisselen gaan. De Iraanse topterrorist en spion Assadollah Assadi, veroordeeld voor 20 jaar celstraf wegens het beramen van een majeure aanslag in Parijs, wisselen tegen de Belgische ex-ngo medewerker Olivier Vandecasteele, onterecht opgepakt en opgesloten in een Iraanse kerker met als doel ‘leverage’ te hebben om te ruilen. Zo werkt dat in het Iran van ayatollahs en sharia nu eenmaal.

Tijdens die betogingen waren terreurexpert Koen Metsu en ik geregeld gastsprekers. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd ons verzet aangevoerd door Kamerleden Peter De Roover en Darya Safai.

Beroep

Ondanks ons hevig verzet werd de wet eind juli toch gestemd. Maar! Er werd beroep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. En dat Hof besliste gisteren om de Irandeal (artikel 5) voor drie maanden te schorsen met het oog op verder onderzoek en een eventuele vernietiging.

We mogen niet toegeven aan deze chantage. Nooit toegeven aan terroristen.

PS: In haar motivering tot schorsing verwijst het Grondwettelijk Hof letterlijk naar ‘de parlementaire voorbereiding’. Door de hevige tegenstand in de Kamer verklaarde de Minister van Justitie zaken die hem nu de das omdoen. Na het puike begrotingswerk van Sander Loones, opnieuw knap inhoudelijk werk van enkele van onze parlementsleden. Hulde.

PPS: Voor de familie, vrienden en sympathisanten van Olivier Vandecasteele is dit helemaal geen goed nieuws en dat begrijp ik. Het is dan ook een vreselijk dilemma. Ik schreef er een lang stuk over in drie talen, hier kan je de Nederlandstalige versie lezen: https://theotuurt.wordpress.com/2022/07/17/het-moreel-dilemma-van-de-irandeal/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s