Te laf

‘Ze zijn te laf om te besturen én te laf om eruit te stappen. Dat is een worstcasescenario.’ schrijft de politieke commentator Prof. Dr. Carl Devos in zijn wekelijkse weekendcolumn in HLN.

Hervormingen

Het is zeker waar. Op vlak van sociaal-economische hervormingen oogt het Vivaldi-bilan biafraans.

Activeringsmaatregelen? Onbestaande.
Pensioenhervorming? Kost nog meer dan ervoor.
Sociaal overleg? Muurvast.
Begroting? Slechtste van Europa.
Arbeidsmarkt? De vierdagenwerkweek…
Langdurig zieken? Er komen er elke dag bij, activering pover.
Energie? Een ramp.

Crisisregering

De regering De Croo I is ontstaan vanuit de coronacrisis en zet zich neer als crisisregering. Corona, oorlog in Oekraïne, energie, inflatie… het zijn ontegensprekelijk moeilijke tijden, maar het ontslaat ‘s lands leiderschap er niet van om onze samenleving voor te bereiden op de toekomst. Nu zéker.

Retour du coeur

Om ingrijpende hervormingen door te voeren is deze zevenpartijenregering echter te onsamenhangend en zwak. En het is een klassieker, maar hoe houd je zo iets bijeen? Op twee manieren. Ten eerste met geld, hopen geld. De staatsuitgaven zijn dan ook volledig ontspoord. Het beloofde ‘retour du coeur’ van de Parti Socialiste slaat een krater van jewelste in onze staatskas.

Deborah

De onderklasse vaart er misschien wat beter bij, de middenklasse betaalt dubbel en dik het gelag. Deborah de kassierster maakt haar rekening en blijft beter thuis in plaats van elke dag om 6 uur op te staan om 8 uur aan de kassa van de lokale supermarkt te gaan zitten.

Angst voor verkiezingen

Ten tweede, de gezamenlijke schrik voor de kiezer. Want diens oordeel zal onverbiddelijk zijn. De dogmatische Groenen mogen een electorale afstraffing genre verkiezingen 2003 (0 Kamerzetels) verwachten. De enerzijds-anderzijds CD&V zal de – intern betwiste – keuze om een paarsgroene regering te depanneren cash betalen. De liberalen zijn na 23 jaar aan de federale macht nog maar een schim van zichzelf. Na 23 jaar ben je niet langer de uitdager van het systeem, maar ben je er medeplichtig aan.

King Connah

Neen, de enige regeringspartij die wel zou kunnen varen bij vervroegde verkiezingen, is Vooruit. De Vlaamse socialisten doen het goed in de peilingen dankzij de populariteit van Conner Rousseau. Hij zweeft op de wolk van genade.

Een ondermaats interview, manifeste onwaarheden, wat seksistische discopraat, een ministeriële miscast of zelfs nieuwe corruptieschandalen binnen de Europese en Waalse socialisten deren hem niet. Voorlopig.

CorruPSion

Langs Franstalige kant is er ook weinig animo voor vervroegde verkiezingen. De PS zit nog maar eens in een omkoopschandaal verwikkeld. En het zou nog veel lelijker kunnen worden. In de Duitse pers stond deze week dat het onderzoek over een 60-tal Europese politici zou gaan… Ecolo krijgt in Brussel nu al een pak slaag van jewelste in de peilingen en de MR die durft niet kiezen, veel geblaat weinig wol.

De Croo’s haakje

Dat Premier De Croo nu zelf aan het haakje hangt is verschrikkelijk vervelend, zeker omdat het over de begroting gaat. Een ambetant wetsontwerp is lastig, maar dat passeert redelijk snel in de Kamer. Een ontwerp van begroting is veel lastiger om aan vast te komen hangen omdat dat wekenlang dagelijks besproken wordt in de Kamer. De oppositie-opportuniteiten en dus de schade zijn veel groter dan bij een omstreden wetsontwerp.

De wraak van De Bleeker

Dat De Croo zijn eigen partijgenote Eva De Bleeker onder de bus gooit maakt het voor de Open VLD extra pijnlijk. Dat ze wraak neemt door zo oorverdovend te zwijgen en dat haar medewerkers het bewijs van haar gelijk en zijn leugens lekken, is het grootste politieke feit van 2022. Ik voorspel dat de impact hiervan groot zal zijn.

Explosieve cocktail

Een zwaar gehavende en ongeloofwaardige premier aan het hoofd van een laffe regering is de explosieve cocktail die finaal álle regeringspartijen naar de afgrond zal sleuren. Ook diegene die denken dat ze untouchable zijn.

Armageddon 2024

Donderdagnacht stemden de Vivaldisten onze motie van wantrouwen nog eensgezind weg. Volgende keer denken ze beter eens extra goed na of ze in zo een vuil spel nog mee willen spelen. Lafheid komt met een hoge prijs. Nieuwe verkiezingen en het eigen hachje redden of wachten op het politieke Armageddon in 2024? Dát is de vraag voor 2023.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s