10 jaar burgemeesterschap: Realisatie #2 Lage belastingen, zuinig bestuur

Maandag ben ik 10 jaar burgemeester van Lubbeek.

Wat hebben we in die 10 jaar gerealiseerd?

Tijd voor een terugblik in 10 hoofdstukken.

Vandaag REALISATIE #2 : Lage belastingen, zuinig bestuur.

België is het land met het hoogste overheidsbeslag en de hoogste belastingdruk ter wereld. De creativiteit in het verhogen van de belastingen op mensen die werken, sparen en ondernemen is schier eindeloos. Europese belastingen, federale, Vlaamse, provinciale en lokale… het bestaat bij ons allemaal.

Sinds de N-VA aan de macht is in Lubbeek en Vlaams-Brabant werden de provinciale belastingen afgeschaft en de lokale niet verhoogd. Gevolg, een gemiddeld gezin in Lubbeek ervaart zowat de laagste provinciale en lokale belastingdruk van heel Vlaanderen.

Met 7,5% aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting en amper 614 gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, doen we het uitstekend. Onze belofte om de kernbelastingen niet te verhogen houden we nu al 10 jaar vol en als het van mij afhangt, blijft dat nog lang zo.

We zetten de tering naar de nering en besturen zuinig, ook in deze crisistijden van hyperinflatie en torenhoge energieprijzen. En ja, dat betekent ook dat we sommige dingen niet doen. Geen fancy beleid, geen foliekes in Lubbeek, geen oversubsidiëring noch gepamper, maar een sterke focus op onze kerntaken, zelfredzaamheid en het stimuleren van persoonlijk initiatief. Zou het zo niet overal moeten zijn?

Kortom, Lubbeek is een financieel kerngezonde gemeente. Als burgemeester, bevoegd voor financiën en begroting ben ik trots dat we ook de komende jaren zullen afsluiten met een fors positieve gecorrigeerde autofinancieringsmarge (+1,2 mio euro in 2023!), de thermometer van de lokale financiële gezondheid.

FOTO: Artikel nav Meerjarenplan Lubbeek in HLN.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s