Tijdverspilling

“Ik ben ontgoocheld in Magnette en Bouchez. Zij wilden deze Vivaldi-regering, maar wat doen ze ermee?”

Koen Geens is een verstandige man en fijne collega. In een opmerkelijk interview in De Zondag maakt hij een messcherpe analyse van de regering De Croo. Hij heeft ze bij aantreden verdedigd, tegen beter weten in. Bijtend ironisch ook dat door zijn bevlogen tussenkomst op het CD&V partijcongres de achterban dan toch overtuigd geraakte van regeringsdeelname. 73,9% stemde finaal voor. De laagste score ooit. (Tel er de ‘professionelen’ (cabinetars, toekomstige cabinetards, wannabe cabinetards, nationaal en provinciaal partijpersoneel…) van af en het was kantje boordje.)

En het klopt, de federale CD&V excellenties zijn bekwaam en waarschijnlijk de meest loyale van de hoop. Maar wat koop je ermee? Ik heb begrip voor de oranje cri du coeur, maar medelijden? Geen greintje. Zero. Nada.

Vijfde wiel

Het was CD&V’s eigen keuze om ons finaal te laten vallen en als vijfde wiel aan de wagen in deze paarsgroene regering te stappen. Wel duizend keer hebben ze herhaald dat ze nooit in een federale regering zouden stappen zonder ons als grootste partij van het land. Maar ze deden het wel.

En dan nog in een paarsgroene coalitie. De coalitie die Yves Leterme ‘ter land, ter zee en in de lucht ging bestrijden van de Panne tot Mechelen aan de Maas’. De coalitie die elke conservatief, elke personalist, elke Vlaming doet huiveren. Een Vlaamse minderheidsregering met een manifest gebrek aan democratische legitimiteit.

Tijdverspilling

De Moor kan met haar migratiebeleid geen kant uit want ‘Ecolo, Groen, Vooruit en PS willen niet mee’. Tja, wat had je dan gedacht? Ben je verbaasd dat links voor open grenzen is? Van Peteghem kan met zijn fiscaliteit geen kant uit want ‘de liberalen willen niet mee’. Tja, verbaasd dat liberalen het vermogen verdedigen?

Dus ja, Koen, je hebt gelijk. Rien ne va plus.

Maar sorry collega, I hate to say I told you so.

Je noemt deze regering ‘een overgangsregering’. Ik vind ze tijdverspilling. een tijd waarin het Westen geen seconde tijd te veel heeft. En België al helemaal niet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s