Le retour du profitariat

Eva Pauwels gaat niet werken. Waarom niet? Omdat ze dan haar sociaal tarief kwijt speelt. ‘En dan hou ik minder over.’

Voor mensen als Eva betalen wij meer dan 50% belastingen. Profiteren van het systeem. Omdat het kan. Omdat deze linkse regering het mogelijk maakt, liberalen en christendemocraten incluis. ‘Le retour du coeur’ van de PS is de ultieme ‘le retour du profitariat’ nachtmerrie voor de hardwerkende Vlaming.

Uit het leven gegrepen…

‘Mijnheer Francken, sorry dat ik stoor.’ zo onderbreekt de brasseriebazin onze werklunch. ‘We hebben 11 jaar deze mooie zaak, maar ik zie het niet meer zitten. Nooit was het zo erg om personeel te vinden.’ gaat ze opgewonden verder. ‘Ik werk hier nu met flexi-job senioren om op te dienen en moet élke dag klanten weigeren. Onze garçons verdienen hier ongeveer 1.500 euro netto per maand, ik doe alles in het wit. En je weet dat er bijna geen fooi meer gegeven wordt…’ Ik knik instemmend en bedenk me dat dat in mijn horecatijd gelukkig anders was.

‘Maar op het OCMW krijgen ze hetzelfde. Het leefloon en de dop zijn veel te hoog geworden. En dan dat sociaal tarief daar nog bij… Mensen willen niet meer gaan werken. Dat kan toch gewoon niet meer!?’ haar ergernis is hoorbaar. ‘Nooit heb ik zoiets meegemaakt. Ik ben zelf al boven de pensioenleeftijd en kan mijn kleinkinderen bijna nooit zien… sorry voor het storen, u weet dat ik altijd heel discreet ben, maar het zit me te hoog vandaag. Al dat profitariaat zit me tot hier.’ Ze trekt een figuurlijke lijn met haar hand boven haar hoofd en wandelt weg. Terug achter haar kassa, afrekeningen maken en reservaties inboeken.

Misschien moet Eva Pauwels daar maar eens gaan werken. Ze zal het vanzelf warm krijgen. Sociaal tarief overbodig. Adres op eenvoudig verzoek te verkrijgen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s