Van verraad over verraad naar de Vlaamse staat

Heb je deze al gezien?

De zelfverklaarde ‘Vlaamse broeders’ van het VB (Tom Van Grieken en Tom Vandendriessche) zijn een ‘Gij se vuile Vlaamse verrader!’-campagne tegen me gestart.

Clickbait

Aanleiding vormen enkele clickbait-titeltjes op doorbraak.be naar aanleiding van een verslag van mijn debat met George-Louis Bouchez in Jurbise een week geleden.

Come again?

Twee titels springen hierbij in het oog en komen op het eerste zicht en zonder lezing van het hele artikel, bizar over.

‘De sociale zekerheid moet niet gesplitst worden.’ En ‘Ik heb er geen probleem mee dat Belgie 200 jaar wordt.’

Het twee uur durende debat in het Frans ging over heel wat thema’s, maar België/solidariteit was er een belangrijk van.

Centennationalisme

Wat ik meermaals – ook vroeger – benadrukt heb, is dat ik geen centennationalist ben. Nooit geweest.

Ik ben Vlaming omwille van de Vlaamse natie, het patriottisme, de verbindende identiteit en het gemeenschapsvormende karakter van Vlaanderen. Dát maakt me warm en geeft me mijn drive. Jaloezie en centen niet.

Solidariteit zal er altijd zijn. Het probleem met België is dat deze solidariteit door het gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheidszin bij momenten meer weg heeft van georganiseerde diefstal. En dat moet opgelost. De sociale zekerheid moet fors hervormd worden waarbij transparantie, verantwoordelijkheid en responsabilisering de hoofdcriteria moeten worden. Hiertoe kunnen sommige zaken beter gesplitst worden, maar splitsen is niet het doel op zich. Een sterkere en eerlijkere bescherming van mensen in moeilijkheden (ziek, werkloos, arbeidsongeval…) is dat wel.

En België 200 jaar?

Al verkies ik Vlaamse onafhankelijkheid, ik denk dat die 200 jaar gehaald zal worden, zij het in een confederaal model zoals Zwitserland.

Nu mijn Vlaamse geloofwaardigheid aangevallen wordt, heb ik spijt van mijn debat in het hol van de haan?

Neen, integendeel. Ook al is dat in het Frans en tegen een begenadigd debater als Bouchez niet evident, het is echt nodig dat wij onze standpunten zélf gaan overbrengen in Wallonië. Ik sprak met nuance en die ging verloren in de titels. Maar ik sprak wel door en niet mis te verstaan. Als ik sprak, hoorde ik soms gemor in de zaal, maar vaker zag ik instemmend geknik. Wallonië is niet onze vijand. De Walen zijn onze naaste buren. Een sterk Wallonië is goed voor Vlaanderen, een zwak Wallonië slecht.

VB strategie

Het VB doet er alles aan om het cordon te doorbreken. Ze willen kost wat kost mee besturen en uit het politieke verdomhoekje. Ze kunnen misschien beginnen met wat meer intellectuele eerlijkheid. Ook de beelden die ze gebruiken in hun propaganda zijn vaak zo agressief, arrogant en haatdragend. Wat willen ze daarmee eigenlijk bereiken? Kwade mensen nog kwader maken? De haat aanwakkeren?

De hand reiken met links en tegelijkertijd iemand een blauw oog slaan met rechts, lijkt me niet zo een slimme strategie.

Tom & Tom, wees niet zo dom.

PS: Betreurenswaardig dat Doorbraak mee doet aan die clickbait race. Met snelle, ongenuanceerde titels mensen lokken. Zwaktebod. Heb hun dat ook laten weten.

Geanimeerd debat in la Wallonie profonde krijgt nog een verraderlijk staartje
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s