De olifanten in de kamer van de Democratie

‘Steeds meer Vlamingen geloven niet meer in de democratie.’ Paukenslag, wat een nieuws.

Het verbaast me niets, en waarom niet?

1/ Dit land is geen klassieke democratie maar de optelsom van twee democratieën, een permanente diplomatieke conferentie tussen twee volkeren en twee publieke opinies. Vlaanderen is centrumrechts, Wallonië links. Het compromis een triestige bedoening.

2/ De winnaars van de verkiezingen worden buiten spel gezet, de verliezers delen de lakens uit. In 2019 waren de twee grootste partijen van België de N-VA en het VB. De grootste mocht niet meedoen, de tweede mag (en wil federaal) nooit meedoen. Zeven dwergen maakten een regering zonder meerderheid in Vlaanderen om twee geelzwarte reuzen te verslaan. Alexander De Croo van de zevende partij van België, Open VLD, zei nooit premier te zullen worden want dan zou hij ‘de dweil zijn van de Wetstraat’. Hij werd premier en wil er nog een termijn bij doen.

3/ MIGRATIE. De olifant in de kamer is de massale illegale migratie die elk record breekt. De mensen stemden in 2019 voor een streng migratiebeleid en krijgen sindsdien het meest lakse opengrenzenbeleid ever. Honderden miljoenen aan dwangsommen, tientallen kraakpanden, dagelijkse veroordelingen… het is PURE CHAOS.

Tot slot deden ook de volmachtenwetten, inconsistente regels en haatpasjes tijdens Corona geen goed aan het imago van de democratie.

Ik gaf deze analyse mee aan Villa Politica en Terzake.

Hoe zie jij het? Geloof je nog in de democratie?

Op zich geloof ik er nog wel in. Maar enkel als we evolueren naar een confederaal land/onafhankelijk Vlaanderen en een Australisch migratiemodel met pushbacks. Dát is de inzet van de verkiezingen in 2024.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s