Moslimscholen

IMG_2206‘Tante Nonneke is terug. En deze keer staan ze te juichen ter linkerzijde. Tijden veranderen…’
(Van Philip Roose)

De vrijheid van onderwijs staat in onze grondwet. Dit betekent dat iedereen een school kan oprichten volgens een eigen pedagogisch project, uiteraard mogen en kunnen ook moslims dit. Om erkend én gesubsidieerd te worden, moet men zich aan een hele resem regels en eindtermen houden.

Toch heb ik heel veel vragen en bedenkingen bij de oprichting van moslimscholen. Net als bij de (enkele) scholen voor orthodoxe joden, geeft men zo een signaal van segregatie en niet van integratie.

Ik hoop alvast dat er voldoende controle is op de onderwijsleerstof en didactiek. Zouden homo’s er welkom zijn? En transgenderkinderen? Zouden ze gemeenschappelijke zwemlessen organiseren? En zouden ze ook de lessen seksuele opvoeding geven? In groep? En wat met het afwijzen van de sharia en het steunen van de democratische rechtsstaat? Wat met vrouwenbesnijdenis, blasfemie, het beledigen van de profeet, polygamie, geloofsafval? Komt dit aan bod in de lessen en hoe?

En wat met de hoofddoek? Uiteraard toegelaten of vergis ik me? Vanaf welke leeftijd mag/moet de hoofddoek op? Wat met meisjes die er geen dragen? Zijn die ook welkom of worden die op de speelplaats uitgescholden en onder druk gezet?

Zijn Christenen eigenlijk welkom? En welke opleiding hebben die leerkrachten genoten? Aan welke lerarenopleiding? Mogen niet-moslimleerkrachten er werken? En gescheiden vrouwen?

Cruciale vraag: Wie zetelt er in de Inrichtende Macht van deze scholen? Zijn dat gematigde moslims of sharia-aanhangers? Wordt dit gecontroleerd? Hoe loopt de private financiering? Wie heeft de opstartkosten betaald? En de infrastructuur? Want als je erkend en gesubsidieerd wordt, krijg je uiteraard geld van de overheid, maar dat is niet vanaf dag 1. Een school opstarten is een heel dure zaak. En ik kan het weten, want plan het zelf ooit te doen. Wie heeft dat allemaal betaald voor hen? De Golfstaten? Iran? Zijn het eigenlijk Soenni-scholen of Shii-scholen? En is een Shii welkom in een Soenni-school en vice versa of niet?

De onderwijsinspectie moet dit allemaal heel goed controleren en rapporteren. En de minister moet hierover uitleg verschaffen in het parlement, maar ook in de media. De media moeten hier hun verantwoordelijkheid nemen en correct berichten. Als er geen duidelijke antwoorden op al deze vragen komen, zal er heel veel argwaan en wantrouwen zijn. Transparantie is hier eens te meer oh zo cruciaal.

Het worden nog uitdagende tijden in Europa…

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s