Menselijkheid

De afgelopen weken ben ik afgeschilderd als een onmenselijk man, een baarlijke duivel. Sommige burgers, maar ook politieke tegenstanders vonden het – Godwin indachtig- zelfs nodig om het naziregime erbij te sleuren. Nazi, Hitler, Goebbels, racist, fascist, Trump, populist… graffiti, vlaggen en affiches doken op. Honderden mensen kwamen op straat.

Zelfs vanuit de meerderheid werd er stevig onder de gordel geslagen. Ministers van Staat en andere politici van de vorige eeuw lieten alle remmen los. Een voorstel om een heus cordon sanitaire rond me te leggen werd even ernstig genomen.

De peiling (N-VA terug boven de 30%) en populariteitspoll zullen er wel voor iets tussen zitten. De eerste keer dat ik op 1 stond, belde Bart De Wever me op om het te melden en me proficiat te wensen. Het was een zondagavond. Ik zat toen in Wenen op mijn hotelkamer mijn toespraak van maandag voor te bereiden. ‘Proficiat, Theo.’ zei hij. ‘Maar pas op, want nu ga je pas iets meemaken.’

Raken die verwijten me? Ik heb sterke schouders en kan tegen een stevige stoot. ‘Als je kan uithalen, moet je ook kunnen incasseren.’ zei mijn bokstrainer Pascal me vroeger altijd. Politiek is geen stiel voor blozende maagden. En natuurlijk maak ik soms ook fouten.

Ik vind wel dat de criminalisering van mij als persoon mag stoppen. Laat het over de inhoud gaan. Vooral langs Franstalige kant gaat dit te ver. Zo ben ik in het Vlaamse politieke debat nog nooit uitgescholden voor racist of fascist, maar langs Franstalige kant gebeurt dit wekelijks. Dit is lasterlijk. Het politiek steekspel erachter gaat niet over mij, maar over de eeuwige strijd PS-MR en het treffen van Charles Michel. Dat weet ik ook wel, maar de manier waarop is beneden alle peil. De PS, maar ook veel van de linkse opiniemakers, zijn het noorden kwijt. Letterlijk en figuurlijk.

Wat er echt aan de hand is, is dat ze geen vat op ons krijgen, en dat frustreert hen mateloos. En hoe meer ze hun moreel superioriteitsgevoel etaleren, hoe meer mensen zullen afhaken. Dram, dram, dram.

Over de inhoud dan, voor diegene die mij verwijten een harteloze onmens te zijn, hier even de puntjes op de I:

* Waar vroeger het migratiebeleid uitblonk in onduidelijkheid, blinkt het vandaag uit in duidelijkheid. Regularisatie-aanvragen lieten vele jaren op zich wachten. Al die tijd wachtte de aanvrager in knagende onzekerheid. Wij hebben voor het eerst ooit de historische achterstand weggewerkt. Vandaag krijgt een vreemdeling snel antwoord, waarbij een ja een ja is, en een neen een neen. Een duidelijk beleid is een menselijk beleid en een rechtvaardig beleid. Ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger niets ondernomen werd tegen procedure-misbruik, wordt nu voorzien in een correct rolrecht, een ander pro deo-puntensysteem en systematische rapportering en sanctionering van misbruik. Kwetsbare vreemdelingen beschermen tegen juridische fouten en verkeerde procedures: ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger geïntegreerde jongeren zonder pardon werden gerepatrieerd, omdat hun verblijfstatuut verviel bij meerderjarigheid, bestaat er nu een sluitende regeling voor deze groep. “Geen Scott Manyo’s meer”, was mijn belofte en die heb ik gehouden. Ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger asielzoekers wandelen gestuurd werden bij gebrek aan opvang, hebben wij bed, bad en brood gegeven aan elke asielzoeker gedurende de grootste humanitaire crisis sinds Wereld Oorlog II. Degelijke materiële opvang (bed-bad-brood) was dat, mét de nodige professionele psycho-sociale begeleiding. Ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger enkel de sterkere asielzoekers, die het geld hadden om een dure illegale reis naar ons land te bekostigen, toegang hadden tot ons asielsysteem, redden wij nu zelf de meest kwetsbare onder de vluchtelingen. Ik vervijfvoudigde het aantal humanitaire VISA. Ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger minderjarige alleenstaande asielzoekers in grote opvangcentra werden ondergebracht, en in het slechtste geval op hotel in Brussel, wordt vandaag elke alleenstaande asielzoeker jonger dan 15 jaar toegewezen aan een aparte jeugdopvang georganiseerd door de gemeenschappen. Daar krijgen zij deze kinderen de rust en professionele omkadering waar zij nood aan hebben. Daarenboven hebben we de doorstroming naar pleeggezinnen voor deze jongste groep asielzoekers aanzienlijk vereenvoudigd en versneld. Ook dat is menselijk zijn.

* Waar vroeger aan slachtoffers van mensenhandel een Bevel om het Grondgebied te Verlaten werd uitgereikt, stellen wij hen nu in staat om via een bijlage 15 een verblijfsrecht te verwerven indien ze meewerken met politie en gerecht om de mensenhandelaars te vervolgen en te berechten. Zo bestrijden we deze abjecte vorm van criminaliteit én beschermen we de slachtoffers ervan. Ook dat is menselijk zijn.

* En, last but not least: waar vroeger buitenlandse criminelen vanuit de gevangenis werden geregulariseerd, worden ze nu vanuit de gevangenis gerepatrieerd. Onze burgers beschermen tegen buitenlandse criminaliteit: ook dat is menselijk zijn.

Deel gerust. Bedankt.

Prettige zondag.

Warme groet,

Theo

5 gedachtes over “Menselijkheid

  1. Wel Theo dit is een mooie beschrijving degene die jouen kleedje aanpassen weten echt niet met wat ze bezig zijn.waar moet dat in ons land naartoe er word op een gegeven moment meer gedaan voor asielzoekers dan voor onze eigen bejaarden waarvan vele in armoede nog leven daar word keer op keer iets afgenomen .En degene die hier nooit gewerkt hebben daardoen ze alles voor waar blijven dan die stomme politiekers Theo doe zo voort je staat nog altijd op de eerste plaats bij mij.

  2. we zijn nog steeds op alert niveau 3 (OCAD). Iedereen die in ons land aankomt, moet geïdentificeerd worden om te voorkomen dat nieuwe jihadisten dramaën veroorzaken zoals we al hebben gekend. Het is logisch en absoluut noodzakelijk om strikte regels te houden om iedereen te beschermen. Als er in ons land weer een terroristische daad gebeurt, dan is het te danken aan de luiheid van deze politieke klas die met hypocrisie speelt. Gefeliciteerd Theo Franken.

  3. Wat mij erg raakt……mijn schoonvader was 1 maand van zijn 94 jaar. Heel zijn leven gewerkt en bijgedragen aan mutualiteit. Een nieuwe heup gekregen en moest revalideren. Maar waar????? 2 maand hier en 2 maand daar en daarna op zoek naar definitieve opvang. niet mogelijk in zijn thuisstad Lokeren. De arme mens moest uitwijken naar Dendermonde voor heem moeilijk en droevig. Hij herkende niemand wegens slecht zicht en niet goed te been met nieuwe heup. Is dit menselijk op die leeftijd????? Gaat dit schrijnend probleem niet voor het vluchtelingenprobleem……Onze eigen ouderlingen worden van links naar rechts gesleurd is dat wel menselijk?????

  4. Mr Francken,
    U hebt mijn volledig respect. Uw collega’s zouden beter een voorbeeld aan u nemen.
    Ik hoop dat ik bij de vlg verkiezingen de gelegenheid krijg om op u te stemmen.
    Met hoogachting,

  5. Mr franken bcp de francophones sont derrière vous ne lachez rien n oubliez pas que se sont les socialistes wallons qui ont fait la frontière linguistique on voit le résultat

Plaats een reactie