De klimaatdoden van De Croo

‘Klimaatdoden’ zo bestempelde premier De Croo de 41 dodelijke slachtoffers van de overstromingen van afgelopen zomer. Hij deed dit niet op een kabinetsbanket of tijdens de braai van de lokale Open VLD-afdeling in Brakel. Neen, hij verklaarde dit plechtig tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, de mondiale hoogmis van de Heilige Klimaatkerk. Hij noemde hen “de eerste slachtoffers van de klimaatverandering in mijn land” en deed dit om de andere aanwezigen aan te sporen tot (meer) actie: “Ofwel overwinnen we de klimaatcrisis samen, ofwel overwinnen we ze helemaal niet”, zei hij tijdens zijn toespraak.

Wat blijkt nu?
De overstromingen waren in hoofdzaak een fout van verkeerde menselijke inschattingen en slechte beleidskeuzes. HLN deed gedurende maanden onderzoek naar de echte oorzaken en kwam tot deze heldere conclusie. (Lees zeker de reeks.) Zo vreemd dat de Waalse onderzoekscommissie niet tot dezelfde conclusie kwam…

Houtkacheltje
Eind december bracht een vriend van me een karrenvracht droog brandhout naar Trooz. Mensen moeten er zich – bij gebrek aan een functionerende centrale verwarming – door de winter behelpen met een houtkacheltje. Een regelrechte schande.

Dat de regering dit allemaal laat gebeuren is stuitend, maar dat de premier dit drama aangrijpt om zijn eigen dogmatische klimaatagenda te verkopen daar zijn geen woorden voor. (Ik laat ‘s mans persoonlijke, internationale ambities dan nog buiten beschouwing.)

Gelukkig zat er geen kat in de zaal toen hij zijn toespraak gaf.

PS: Natuurlijk bestaat de klimaatverandering en natuurlijk moeten we actie ondernemen. Ik stoor me echter mateloos aan het politieke misbruik en de uitbuiting hiervan. Het lijkt voor sommigen bijna een nieuwe religie. Brrrr.

Plaats een reactie