Dossier: ‘Terreuraanslagen, 5 jaar later‘

22 maart, dag op dag 5 jaar geleden ontploften de IS terreurbommen in Maalbeek en Zaventem. Vreselijke gebeurtenissen in ons geheugen gegrift. Toch was dit, met België als kampioen in Syriëstrijders en Molenbeek als broeihaard van jihadisme, geen verrassing.

De afgelopen weken probeerde ik een ‘5 jaar later’-dossier op te stellen. Ik vroeg bij de Minister van Justitie heel wat cijfers op over hoe België met extremisten omgaat. Het was moeilijk om duidelijke antwoorden te krijgen, maar zo snel laat ik me niet afschepen. Als Kamerlid uit de kieskring Vlaams-Brabant voel ik me, met de harde jihadistenkern in Vilvoorde en de aanslagen in Zaventem, extra betrokken en verbeten.

Hierbij het opmerkelijke overzicht:
—> Sinds 2016 zaten 506 extremisten in een Belgische gevangenis;
—> 403 van hen werden intussen al vrijgelaten, dit is 8 op 10! Een flink deel van hen werd vrijgelaten omdat de uitgesproken celstraf minder dan 3 jaar bedraagt en deze straffen niet eens worden uitgevoerd.
—> 103 extremisten zitten momenteel in de gevangenis ofte 2 op 10;
—> Van de 506 extremisten zijn er 289 Belg en 217 niet-Belg dit is een verhouding van 57-43. Kortom, meer dan 4/10 van de extremistische gedetineerden van de afgelopen 5 jaar is geen Belg maar vreemdeling;
—> Wie van die vreemdelingen verblijft illegaal in ons land en mag hier dus in feite niet eens zijn? Interessante vraag waarop Van Quickenborne geen antwoord geeft want ‘die cijfers kunnen niet gegeven worden’. Maar wat blijkt uit een eerdere vraag? Die cijfers legaal vs illegaal worden wel degelijk bijgehouden, resultaat: 56% van de niet-Belgische extremisten is legaal op het grondgebied en 44% illegaal. Kortom, meer dan 4/10 van de niet-Belgische extremistische gedetineerden sinds 2016 zijn illegalen.

Als ik dan doorvraag op de acties die terzake ondernomen werden, blijkt dat:
—> 49 vreemdelingen werden tussen 2016-2020 na hun celstraf het land uitgezet, dit is maar een vijfde van de vrijgelaten vreemdelingen (217) in deze periode, en minder dan de helft van het aantal vrijgelaten illegalen.
—> Van een beperkt aantal extremistische Belgen met de dubbele nationaliteit werd de Belgische nationaliteit ingetrokken. Sinds 2019 gaat het bijvoorbeeld om amper 13 intrekkingen.

Samenvattend:

  • Sinds de aanslagen van 22 maart 2016 zaten er een 500-tal extremisten in de Belgische gevangenissen, maar daarvan loopt intussen 80% al terug vrij rond;
  • Meer dan 4/10 is vreemdeling;
  • Minder dan de helft van de extremistische illegalen wordt uitgewezen na hun celstraf, de meesten blijven in België;
  • Extremistische Belgen met dubbele nationaliteit behouden doorgaans hun dubbele nationaliteit, een handvol verliest de Belgische.

In dit land regeert de straffeloosheid. Wij blijven hameren op volgende punten:

  • Celstraffen moeten effectief uitgevoerd worden;
  • De strafmaat moet omhoog;
  • De Belgische nationaliteit moet automatisch ingetrokken worden bij een veroordeling voor terreur, zoals het wetsvoorstel van collega Koen Metsu stelt. Het werd weggestemd.
  • Extremistische vreemdelingen moeten allen hun verblijfsrecht verliezen. Dankzij mijn zogenaamde ‘deportatiewet van Francken’ kan dit nu veel gemakkelijker.
  • Uitwijzing moet prioriteit zijn. Dit gebeurt nog veel te weinig.

We zullen nog bijkomende vragen stellen en wetsvoorstellen opstellen en indienen. N-VA laat dit dossier niet los. Dat zijn we verplicht aan alle slachtoffers en hun nabestaanden.

Prettige werkdag, hou het veilig,

Theo

PS: Deel gerust, de waarheid heeft haar rechten.
PPS: Het echte terreurproces moet dan nog beginnen. Het is 5 jaar later nog niet eens gestart.
PPPS: Nu gaat de paarsgroene regering de IS vrouwen nog binnenvliegen. Met zo een straffeloosheid sprinten ze het vliegtuig op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s