Peperdure repatriëring IS terroristen

Herinnert u zich nog dat de Vivaldi-regering eind juli zes IS-terroristen overbracht naar België vanuit een Koerdisch krijgsgevangenenkamp in Syrië, samen met hun kinderen?

Vijf van hen waren bij verstek reeds veroordeeld. Ze hadden daarvoor 5 jaar cel aan hun broek, of liever aan hun zwarte boerka, gekregen, wat in België de maximumstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie is. Andere feiten zoals slavenhandel met Jezidische vrouwen, ze dwingen tot sex met hun man(nen) en lijfstraffen kunnen we vanuit België niet bewijzen en daarvoor gaan ze dus vrijuit. Wraakroepend. Tegen de zesde vrouw liep een internationaal aanhoudingsmandaat.

Hoe dan ook, het gaat om zeer zware vergrijpen: deze vrouwen hebben zich wetens en willens aangesloten bij de terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor de aanslagen van 22 maart 2016.

Enige garantie dat zij “gederadicaliseerd” zijn kreeg de brave belastingbetaler niet. Volgens het persbureau Belga (22/07) omschreef Ocad de 6 vrouwen toen als van een “gemiddeld” dreigingsniveau. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar geruststellend vind ik die omschrijving allerminst. Wat goedpraters binnen de regering en de media hierover ook mogen beweren: er is wel degelijk een latent terreurrisico verbonden aan hun terugkeer. Denk alleen al aan het feit dat deze 6 ‘zwarte weduwen’, zoals ze onder IS-sympathisanten worden geroemd, hun medegevangenen in de cel kunnen/zullen besmetten met hun moslimradicalisme. Daarenboven komen ze na maximaal vijf jaar al onherroepelijk vrij. Als ze die straf überhaupt al zullen uitzitten. Dit is namelijk België.

Toch vond de Vivaldi-regering het eind juli dus nodig om de rode loper uit te rollen voor deze veroordeelde terroristes. Dat mag u letterlijk nemen. Ze werden eerst in het kamp opgehaald door een team van diplomaten, militairen en psychologen en naar Koerdistan gebracht. Niet om er op eigen kosten geboeid en onder politie-escorte op een banale lijnvlucht te stappen. Neen, er stond hen zowaar een gecharterd privé-vliegtuig te wachten, speciaal voor hen, waarmee het IS-gezelschap vervolgens helemaal gratis en vooral in stijl naar België werd gevlogen.

Verbolgen over deze gang van zaken heb ik toen in de Kamer meteen schriftelijke vragen ingediend gericht aan de Ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en de Premier.

Ik wilde namelijk wel eens weten wat deze operatie aan de belastingbetaler heeft gekost. Dat antwoord is nu binnen. Houd u vast: liefst 1,7 miljoen (!) euro heeft deze bittere grap gekost. Enkel aan Defensie want de kostprijs van de speciaal gehuurde vliegtuigen(!) zit hier nog niet in. Die peperdure factuur is betaald door Buitenlandse Zaken. Ik krijg volgende week de totale kostprijs.

Waanzinnig. Allemaal om ons land ON-veiliger te maken. Intussen zijn vele honderden slachtoffers van de terreuraanslagen nog steeds niet correct vergoed.

Ik heb er geen woorden voor…

Een gedachte over “Peperdure repatriëring IS terroristen

  1. Geef mij eens 1 reden waarom WIJ = BELGIE die moeten binnenhalen? Waarom worden die niet nzar hun land van herkomst gestuurd ? Ze hebben daar toch ook de nationaliteit? WAAROM MOETEN WIJ DIE BINNENHALEN??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s