Diva Dedonder Bis

Op 29 maart schreef ik een stuk ‘Diva Dedonder’ over onze Minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de manier waarop ze met het schaarse defensiebudget omgaat.

Zo liet ze op 11 maart jl. een peperduur toestel van het Deense Global Reach Aviation charteren om een select kransje journalisten mee te kunnen nemen voor een vluchtig troepenbezoek aan Amari in Estland. Aan boord ook een cameraploeg van Notélé, de regionale omroep van haar woonplaats Doornik, waar ze zelf als journaliste en nieuwslezeres werkte. Met de eigen kleinere Falcon van Defensie gaan, was geen optie want dan kon ze nooit zoveel journalisten meenemen. En dan kon ze nooit zo hard stralen.

Via een gunstige wind kreeg ik de Flightradar24 vluchtgegevens. Wat blijkt nu? Dat gecharterde toestel stond niet klaar in Brussel. Neen, ze hebben het speciaal moeten laten overkomen van Denemarken. Leeg. En terug. Leeg.

Dit ontving ik van een anonieme bron:

“Na wat opzoek werk op Flightradar24 heb ik de vluchten kunnen terug vinden van mevrouw Dedonder van 11/3. Het toestel is ‘s ochtends vroeg van Billund in Denemarken naar Brussel overgevlogen. Hoogstwaarschijnlijk was het leeg omdat dit geen reguliere lijn verbinding is. Dit noemen we in het vak jargon een ferry vlucht. Na een paar uur is het dan naar Ämari vertrokken. Het was duidelijk een blits bezoek, wan na ongeveer 4uur en 30min vloog het alweer richting Brussel. Eens aangekomen in Brussel is het na 1uur 20min weer voor een ferry vlucht richting Billund vertrokken. Alweer hoogstwaarschijnlijk leeg. De registratie van het toestel is OY-CRJ en het ging over een Mitsubishi CRJ-200LR.”

Kortom, onze Minister van Defensie liet een leeg toestel 1240km heen en terug vliegen (Billund-Melsbroek-Billund), 2500L of 2000kg fuel en 6.300kg CO2 de lucht in blazen en onze armlastige Defensie tienduizenden euro’s wegsmijten om wat (lokale) journalisten te kunnen laten meegenieten van haar zelfpromo-uitje. ‘De meest groene regering ooit.’ Laat me niet lachen.

Intussen trots een vliegtaks invoeren, een kleuterachtige ‘ik heb impact’-miljoenencampagne lanceren en zeggen dat het gewone volk haar microgolf ipv het kookvuur maar wat vaker moet aanzetten. En vergeet die tweede pull niet aan te trekken.

Moest Steven Vandeput als defensieminister dergelijke fratsen uitgehaald hebben, de PS en de Groenen zouden hem in de Kamercommissie levend villen. Nu keken ze wat bedeesd naar hun papieren toen ik hier vragen bij stelde.

Wordt vervolgd.

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s