Pacta sunt servanda

 Géén multifunctioneel sportstadion in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant wederom dupe van Vlaams regeringsbeleid

 

 

Vlaams Minister van Sport, Bert Anciaux, heeft als een soort ‘Brusselse Sinterklaas’ de voorbije jaren heel wat geld uitgedeeld. Niet één sport-, cultuur- of jeugdvereniging uit Vlaanderen of ze passeerde de voorbije 5 jaar gretig langs Bert’s kassa.

Door de budgettaire orthodoxie van de opeenvolgende Vlaamse Regeringen is er, in tegenstelling tot het Belgische niveau, namelijk heel wat extra geld voorhanden.  Met het Vlaams Actieplan Sportinfrastructuur steekt de Vlaamse Regering haar ambitie dan ook niet onder stoelen of banken. Het prestigieuze sluitstuk van dit actieplan vormt de bouw van een aantal multifunctionele sportstadions in Vlaanderen. Met het oog op de striktere UEFA-normen, maar ook om onze kandidatuur voor het WK 2018 (samen met Nederland) kracht bij te zetten, maakt de Vlaamse Regering 50 miljoen euro vrij (hefboomfinanciering via de Participatie Maatschappij Vlaanderen) om in ‘elke Vlaamse provincie én in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest minstens één multifunctioneel sportstadion te bouwen’. Althans dat was de afspraak in het voorjaar van 2008. Want wat blijkt nu… Vlaams-Brabant valt uit de boot. Of beter, de Vlaams-Brabantse voetbalclubs mogen geen dossier indienen omdat ze niet in eerste klasse zitten. Enkel clubs uit de Profliga (= eerste klasse) mogen immers een dossier indienen. Dit antwoordde sportminister Anciaux op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck (N-VA) afgelopen donderdag in het Vlaams Parlement. De eerdere afspraken uit het voorjaar (toen de N-VA nog mee aan tafel zat) lijken hiermee in rook opgegaan.

 

Voor N-VA Vlaams-Brabant is deze beslissing onaanvaardbaar, enerzijds omdat ze ingaat tegen eerder gemaakte regeringsafspraken, anderzijds omdat het criterium (enkel eerste klasseclubs) niet correct is. Zo kan bvb FC Antwerp als tweedeklasser geen dossier indienen, maar omdat Beerschot het wel zal doen, zullen ze er mee van profiteren. De ambitieuze Leuvense fusieploeg OHL, kan echter niet van een ‘grote broer’ gebruik maken. Eens te meer zullen we ons tevreden moeten stellen met het nieuwe voetbalstadion te Brussel… Gebouwd met Vlaams belastingsgeld, bewoond door Franstalige voetbalclubs of, erger nog, door de anti-Vlaamse KBVB.

Burgemeester Tobback heeft overvloed van gelijk met zijn discours dat Vlaams-Brabant in het algemeen en Leuven in het bijzonder, telkens de duimen moet leggen voor de Brusselse stiefmoeder.

 

De N-VA roept de Vlaamse regeringspartijen, Open VLD, Sp.a-Vl.Pro en CD&V, en in het bijzonder ‘onze’ Brabantse ministers, Ceysens en Vandenbroucke, op om zich te houden aan de eerder gemaakte regeringsafspraken en dus ook Vlaams-Brabant te geven waar het recht op heeft, een nieuw multifunctioneel sportstadion die naam waardig.

 

 

Pacta sunt servanda.

 

 

Theo Francken

Voorzitter N-VA Vlaams-Brabant

 

–> Lees ook dit krantenartikel!

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s