Transitmigratie: paarsgroene aanpak is heilloos

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken ontspon zich een hevige discussie tussen collega Yoleen Van Camp en Staatssecretaris Sammy Mahdi over zijn beleid ten aanzien van transitmigranten.

Mahdi vindt zijn beleid om te werken met ‘outreachteams’, een duur woord voor maatschappelijk assistenten die met de transitmigranten gaan praten om hen te overtuigen niet naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, maar in België te blijven – een succes. Hij vindt het zo succesvol dat hij besloot om deze teams van drie personeelsleden uit te breiden naar 14. Kostprijs: +650.000 euro/jaar.

Maar wat blijkt?
De succesratio is marginaal. Amper 1,2% van alle aangesproken transitmigranten vraagt hier asiel aan of schrijft in voor vrijwillige terugkeer. Van de 2.604 aangesproken illegalen tekenden amper zes (!) voor een vrijwillige terugkeer. Dit is 0,2%. Deze aanpak verkopen als een succes is het reinste boerenbedrog. Dat hij deze aanpak dan nog fors wil uitbreiden is pure geldverspilling.

Mahdi doet alsof hij het warm water uitgevonden heeft. Niets is minder waar. Tijdens de Europese asielcrisis heb ik gedurende maanden maatschappelijke assistenten op pad gestuurd in het Maximiliaanpark en aan Brussel-Noord om mensen te overtuigen hier asiel aan te vragen en niet door te reizen. Dat bleek toen al een heilloze opdracht. Mensen die al 10.000 kilometer gereisd hebben en er nog maar 400 moeten doen om hun einddoel – Londen – te bereiken, krijg je niet op andere gedachten door een extra blik maatschappelijk assistenten open te trekken.

Het is een typisch groene idefix. Tijdens de asielcrisis kreeg ik dat ook constant op mijn boterham van Groen. Eerst moest ik meer maatschappelijke assistenten inzetten, vervolgens waren mijn folders niet goed vertaald, en als het nog steeds niet bleek te werken was het weer iets anders. Altijd iets.

We moeten de illegale migratie stoppen door te kiezen voor het Australisch model. Enkel dat kunnen de chaos en de verdrinkingen stoppen. Deze paarsgroene regering weigert dat in te zien en blijft dweilen met de kraan open.

Plaats een reactie